10 December 2012

Cakap pandang-pandang


Rasenye seantero Malaya dah tau yg DD dah pun pregnant tak lama lps nikah dgn FK kan.. Murah rezeki diorang eh walau pun ramai yg soseh-soseh mengkontroversikan berita tu. Kesian kat DD, kerana keterujaannya nak berkongsi berita gumbira tu alih2 dpt banyak tohmahan dpd sorakan gembira dari masyarakat sekeliling. Rasenye berita tu terlalu awal utk dihebahkan tu yg jadi persoalan org ramai. Yelah, bkn semua tahu dr segi saintifik kejadian persenyawaan nih. Ape pun yg plg penting rezeki tu dari ALLAH SWT kenapa nak persoalkan..

Dan DD pun dah bersuara akan ketidakpuashatiannya (woih pjgnye ejaan) tu.. Aku ni taklah follow sgt perkembangan retis Malaya. Cuma dpt info dr blogger yg rajin mengupdate cite retis2 nih mcm beautifulnara tu ha. Kekadang aku layan gak blog dia nih sesaja layan masa senggang. Nak beli majalah urtv or mangga tu sorry beb, mmg takkan termasuk dlm koleksi majalah peribadiku. Bak kate bapak aku; tu kategori majalah yg xde masa depan... kihkih. 

Ok back to blog abg nara td tu, salah satu entrinye pasal DD ckp usah pertikaikan kehamilannya.. So DD mmg dah buat statement dia rase down dek tohmahan masyarakat sekeliling yg tuduh kandungan tu lebih dulu dari pernikahan diorang. Emm baca sini jelah nak tau lebih lanjut yek!

Tp yg aku bengang sgt ade sorang pengkomen tu macam gud-gud je bagi opinion (based on her experience bunting pelamin dulu katenye..) Dah elok2 dia explain pasal kesuburan DD tu alih2 kutuk plak org yg mandul. 

<klik imej utk paparan lebih jelas>

Suka dgn pandangan pengkomen selepasnye tu.. Mmg betul, memula sedap jek ayatnye, dah hujung tu kutuk org mandul pulak. Hampehh!


Yg ni pun x puas hati dgn komen "puan subur" tu.. semua tu rezeki Allah, kalau mandul pun ketentuanNya kan..

Entah lah apsal aku lak yg emo.. Perkataan mandul tu sgt kejam nak digunakan. Kpd pn.subur, jgn riak sangat ye.. Anak cucu keturunan kau belum tentu lg ikut subur mcm kau. Fikir2kan...

23 November 2012

Setengah dekad



Hmmm dah nak ke penghujung thn ni mmg ramai la pengantin lama yg sambut anniversary kan hehe.. maklum la cuti skolah dan kenduri kawen x dpt dipisahkan. Kalau org buat kenduri waktu bukan cuti skolah mesti org konpius ‘eh, skang ni cuti skolah ke’ atau ‘nape tak buat time cuti skolah?’

So kami pun antara penyumbang statistik kpd peningkatan bilangan kenduri kawen yg dilangsungkan masa cuti skolah.. and it was 5 years ago. Yup, LIMA TAHUN sudah usia perkahwinan kami. Sila rujuk pd ticker yg setia menghitung hari ye heheee :P

Pejam celik dah setengah dekad.. menjalani kehidupan sbg isteri kpd cinta hatiku. Masih memburu impian utk menggalas title & tanggungjawab sbg seorang ibu. Sedar atau tak (tapi kalau pasal menanti zuriat mmg aku sedar, sbb tu yg aku tunggu sesangat) kami dah mengharungi pahit manis suka duka sbg pasangan yg masih belum mempunyai cahayamata. Org kata makin lama kita lalui sesuatu tu makin mendewasakan kita. Ada betulnya sbb aku makin kurang sensitif berbanding thn pertama & kedua kawen dulu. Tapi “awan nano apsal tak peknen lg” tu tetap setia ada kat atas kepala ni ke mana saja aku pegi, ape aje yg aku buat. Duk pikir pasal tuuuuu je. Mcm la kalau asik pikir tu bleh ngandung pon.. lg tambah stress adelah. Tp susah nak halau la awan tu.. tensen kawe. Haa kan dah tensen lg :D

So sempena anniversary kami yg kelima ni daku nak ucapkan kepada diri sendiri agar terus tabah & kental menghadapi hari mendatang dlm tempoh menanti anugerah dariNya. Dah nak pasang azam thn depan nak hangatkan semula usaha ttc yg suam2 kuku sejak dua menjak nih. Anak kengkawan pun ada yg dah amik result UPSR - punya la aku ni ketinggalan jauh kan. Tp logik la pun diorang yg jambu2 nih lps SPM je dah trus kawen. Dah la jambu, subur lak tu mmg la korang menang haha! Time diorang branak aku tgh gigih blajar mane nak pikir pasal kawen.. boipren pun tarak. Tapi tu rezeki memasing kan =)

We have been married for 5 years!! :)

Kepada geng ttcian yg menyambut anniversary sebulan dua ni, happy anniversary diucapkan ye.. Moga hidup dilimpahi rahmatnNya dan dimakbulkan impian kita semua.. Amin.


10 November 2012

Ada-Mu

Assalamualaikum kengkawan =)

Lagu pemberi semangat untuk kita semua.. Bersangka baiklah pada perancangan Allah SWT (mesej utk diriku sendiri).

AdaMu by Najwa Latiff

Merenung ke luar jendela
Melihat kebesaranNya
Mensyukuri segala nikmat
Yang dikurniakan di dunia

Kau berikan ku kekuatan
Tuk berpegang pada jalan
Walau penuh dengan cabaran
Ku tahu ku adaMu Tuhan

Kerna Kau yang satu
Yang setia bersama ku
Dikala ku jatuh ku bangkit kernaMu
Ku tahu ku adaMu disisi ku selalu
Bantulah hambaMu mencari keredhaanMu
Ku tahu ku adaMu
Ku adaMu selalu

Ku merenung ke luar jendela
Melihat kebesaranNya
Walau penuh dengan cabaran
Ku tahu ku adaMu Tuhan...

05 November 2012

Hina ke??


Nak share story pasal sorang staf kat opis ni, yg aku panggil k.ani. semalam baru aku tau yg dia pernah ttc for 9 years!! MasyaAllah.. selama ni aku dengar cerita yg dia tunggu 6 tahun (dan aku pun tak pernah plak tanye dgn tuan punya diri).

Aku tau sbb kebetulan semalam dia tumpang kete aku nak ke hospital tengok kawan kami yg masuk ward. Otw tu yg dia bercerita, sbb sorang lagi kawan yg ikut sama bgtau yg wifenye dah peknen 2nd child. So k.ani ni tumpang hepi & dia ckp murah rezeki senang dpt compare dgn dia dulu 9 tahun baru conceived. Aku pun trus terjerit “Hah 9 tahun??” punya le aku terkezut. Ya Allah.. lamanya die boleh bertahan.. tp katanya bukan mudah, mesti kuat semangat. Apa yg dia cerita semuanya sama dgn ape yg aku & korang rasa. Tak byk bezanya. Cuma k.ani cakap yg paling dia tak boleh lupa satu situasi tu – terjadi kat kenduri kawen (bayangkanlah the crowd) ade pulak sorang makhluk Tuhan ni sound k.ani “ko tau tak HINA kalau takde anak nih” (lebih kurang gitu la ayatnye, tp yg pasti perkataan HINA tu mmg ada okeh tu sbb k.ani takleh lupa). Astaghfirullahalazim… aku yg dgr ni pun menyirap rase. Korang bayangkanlah prasaan k.ani masa tu.. Org tu Tuhan ke yg pepandai nak jatuhkan hukum? Mulia sgt ke dia hanya sbb ade anak? Sempitnya pemikiran… org camni pun ada ka, mulut tahap bau bangkai berulat! Kesian k.ani, dia ckp dia mampu senyum jelah, dalam hati Tuhan je yg tahu remuk-rendam rasenye. Sampai hati org tu ckp camtu kan T__T

Akhirnya, after 9 yrs mrk suami isteri dikurniakan zuriat.. tu lah sorang permata hatinya. Sekarang dah jadi anak dara pun, lawa superb - kulit putih gebu kecik molek je orgnye. Kalau lalu sebelah mmg akan toleh dua kali sbb comei sgt dak tu ^_^ blajar pun pandai skang kat salah satu U di pantai timur. Beruntung anaknye, mmg ditatang mcm minyak yg penuh maklumlah anak tunggal yg dinanti2kan. Tapi mmg aku respect k.ani tu, lembut & sabar orgnye. Susah nak tgk dia marah/mengamuk. Masa dia cerita pasal situasi jahanam tu bleh gelak2 lg. dan yg penting katenya kalau nak kuat harungi tempoh ttc ni kena ada sokongan suami. K.ani bersyukur sbb suaminya x pernah ungkit pasal nak tambah cawangan/mengeluh bila cik P yg setia dtg tiap bulan. Tu antara sumber kekuatan dia :)

InsyaAllah, moga semangat k.ani akan jadi motivasi pd diriku ini. Nak kena banyak telan "pil sabar" nih haha!

29 October 2012

Nikah batin


Korang tgk tak NONA @tv3 smalam (Sun, 28 Oct)? kalau yg tak tgk tu antara topik hangat (segmen ape tah) pasal NIKAH BATIN. Hmm tgk ayat tu pun dah tau perkara yg songsang kan?

Tapi yg menariknya (opss bkn menarik pasal nikah batin tu ye) contoh kes yg dipaparkan mengaitkan sorang wanita yg sekasut sekapal dgn kita.. dia ttc selama 7 tahun, dan bermacam ikhtiar yg dia dah buat – akhirnya terjebak dgn agenda nikah batin nih. Masa dia bercerita tu mmg dia mengaku dia buat semua tu sbb tertekan dgn desakan org sekeliling sbb lama sgt tak dpt anak. dah mcm2 ikhtiar dibuatnye (kita yg melaluinya ni sgt memahami perasaan dia kan…) sampai la satu masa tu kawan dia rekemenkan gi berubat dgn tokmoh durjana nih. Sbb desperate nak anak sgt, dia ikutkan je – sebelum ni pun dia ckp ape je org rekemen mmg dia buat. Memula tu dia dtg dgn kawan dia pastu next visit dia terpaksa dtg sorang, sbb kawannye keje & her hubby pun busy (aku rase hubby dia pun x tau kut dia buat treatment tu) so masa ni le tokmoh tu buat hal.. memula tokmoh suh mandi, pastu bukak baju, pastu…. (paham2 la, bila ikan dah dpn mata kucing of course kena ratah!) & masa dia kena tu mmg dia rasa blur, dia ikut je arahan tokmoh tu (kes pukau la nih).

Kesian sgt kat dia… maruah tergadai & dia pun malu nak buat report or nak story kat org lain.. kekadang mcm tak adil semua tu jadi kat dia (yg mewakili kaum wanita esp. ttcian); dah la tertekan dek mulut busuk org yg asik tanya pasal anak, dah perabis duit gi sana sini demi nak dptkan sgt zuriat tu pastu terjerat dek benda jahanam mcm nih.. yg tanggung diri sendiri jugak. Mulut busuk org tetap takleh tutup. Kes ni mmg patut dijadikan iktibar buat golongan mcm kita ni.. kekadang dek terlampau tertekan or desperate sampaikan lupa akibat yg menanti.. nauzubillah! So geng, sama2lah kita berhati2 dlm kita berikhtiar utk dapatkan zuriat kita sendiri k.. takut yg dikejar tak dpt, badan jugak yg merana haish!
 
 

26 September 2012

Projek tenusu

Kat opis aku ni sekarang tgh ramai ibu2 beranak kecik, so of courselah diorang kena pump susu dgn tuntas especially ibu2 yg baru naik keje kan. Dan tempat diorang berhimpun mengepam susu secara berjemaah adalah di surau wanita... Tu je tempat yg tersorok, takkan nak ngepam di khalayak ramai kut kan. Dek kerana ramai sgt ibu2nya maka siap ade extension wire utk sesi pengepaman beramai-ramai. Memang meriah, dah mcm kat ladang tenusu pulak :P

Tiap kali masuk surau syok tgk diorang wat menda tu. Teringin sgt nak merasainye (eh, bkn merasa susu tau huehueh). Sambil diorang ngepam tu memasing bertukar2 cerita la semestinye.. Baby aku gitu lah, baby aku gini lah. tu yg aku takleh stay lama2 kat surau tu. Nak berwirid pun tak senang (eceh! alasan kau). Biasenye lps solat tu aku selitkan jugak doa pd Allah moga2 aku pun dpt merasa nikmat mcm diorang tu satu hari nanti, nikmat yg ditunggu2 oleh seorang ibu :) Kalau dimakbulkan-Nya, I will join d club lah - antara tokeh tenusu di opis ni kahkah :D




24 September 2012

Keajaiban-Nya

korang langgan channel discovery home & health (DHH) tak?
...
aku tak langgan.
(cehh jwpn takleh blah).

oleh sbb aku ni bkn subscriber so hanya dpt tgk bile tokeh astro bermurah hati kasi tayangan free lah (sadis.. mcm bantuan belas ihsan). aku rase dlm thn ni dah beberapa kali diorang buat amal kebajikan kasi tayangan free almost all channels kan? elok la tu, buat la slalu bg OKU (org kurang uwang) mcm aku nih dpt gak merasa hidup mcm org terlebih uwang, pihak astro pun dpt pahala (heh, ade ke diorang kesah ke dpt pahala? makin naik bil adelah..)

DHH channel ni kan lebih pd isu kewanitaan, & most of the programmes/documentaries pasal pregnancies & motherhood. syok tgk.. mcm2 kes jadi kat mat salleh nih. ade yg pelik mcm tak masuk dek akal tp tu semua kuasa Tuhan. byk keajaiban yg berlaku rupenye ek.. yg plg aku suka tgk program "i didn't know i was pregnant". tgk tajuknye pun dah bikin saspen kan. oh c'mon.. takkan ko pregnant pun ko tak tau? tak sedar ke perut memboyot, baby menendang/golek2 dlm perut & missing period? haa tu semua kalau dipikirin mmg tak ada logika bak kata agnes monica.. tp kuasa Allah swt sape bleh lawan??

mcm episod bebaru nih (skang kan tgh tayangan free.. korang pun tau kut) pasal pompuan ni yg mmg doc ckp dia takkan conceive, period pun irregular (cecah bertahun kalau x silap) dan bcoz of that diorang decide amik anak angkat sbb diorang sgt yakin takkan peknen punyelah. tp atas kuasa & keajaibanNya, the wifey akhirnya conceive naturally & dia sendiri tak sedar pun yg dia peknen. alih2 sakit perut teruk sgt rupe2nye sakit nak bersalin. dia tak sedar sbb periodnye pun tingtong & badan dia pun agak besar so mmg x nampak dia peknen. tp dlm masa dia tak aware tu die wat perangai pelik; teringin makan kapur - yes, kapur tulis/chalk. mengidamlah tu tp benda tu tak terlintas pun difikirannye so ape die kesahh?

ade lg 1 kes tu pulak satu couple ni (not married yet, biaselah omputih kan) dah dpt anak sorang & decide nak merancang, takmo baby for 5 years so dia wat process iud utk cegah persenyawaan. alih2 pompuan tu peknen tanpa disedari & lg dahsyat dia terbersalin kat dapur umahnye lg.. baby tu siap jatuh ke lantai sbb posisi maknye tu tgh berdiri menahan sakit perut. mustilah terkejut berok boiprennye, enjoy sgt selama ni ingatkan protection kuat rupenye tembus jugak haha.. dan mereka yg peknen luar sedar nih baby diorang sihat sejahtera & sgt mengkagumkan coz ibunye tak pernah amik ape2 supplement/check up.. tu yg menakjubkan & yg memberi inspirasi persona pd diriku ni sbb kebanyakan diorang pun pcos/period tak betol.. ade yg disahkan tak bleh peknen langsung. tp atas kehendakNya kun fayakun maka jadilah ia... org gemok over pun bleh ngandung tau mcm program "obese and pregnant". hmm citer yg terlebih subur pun ade gak.. yg anak berderet2 sampai 19 org, 12 org etc. respek siott.. subur tahap gaban!

eh eh dah mcm promoter astro tak bergaji plak aku ni yek.. tp mmg syok la DHH nih, rase nak tambah langganan pulak. aiihhh makin kayo la tokey astroooo...

~moga keajaiban pun berlaku pada diriku jua..

02 September 2012

Sah dan tak sah


Salam 16 Syawal kawan-kawan!

Kemain lg mokcik berayo sampai lupe nak hapdet blog ngehngeh.. (huh mcm la slalu hapdet pun sblum nih). Camno perjalanan raya korang? Banyak ke dpt soklan cepumas, makin tambah ke makin kurang? Hmm antara fear factor ttcian bila raya menjelma kan.. rasenye soklan tu paling hits masa bebaru kawen kan.. mcm aku dulu la. Dah nak msuk 5thn ni org pun dah muak nk tanye kan haha.

So mmg raya thn ni statistik pertanyaan tu dah tak brape nak ade diajukan pd kitorang suami isteri. Cuma masa raya ke4 tu kami terima tetamu dari KL, kawan pd hubby – kwn rapat se-geng sekepala masa blajar dulu. Ni 1st time aku jumpa diorang laki bini & dah beranak 5 dah pun.. my hubby pun dah lama x jumpa diorang sejak si wifey tu pregnantkan anak yg ke2. Alih2 dtg bwk lg tambahan bala tentera berderet :D produktif betoi.

Penggunaan ayat “BALA tentera” tu bkn setakat merujuk kpd bilangan tenteranya saje ye puan2, tp menggambarkan juga maksud perkataan BALA yg sebenar diorang bawak kat rumah aku. En tp bknlah bala yg ke arah kecelakaan pulak, ni lebih kurang mengharu-birukan keadaan saje.. kira tahap ringan lg (tp berat wooo..).

So sblm sampai diorang mmg dah inform awal2 kat kami so aku pun siap le ape yg patut, kemas2 umah & refill kuih raya dlm balang. Bila diorang nak sampai hubby gi jemput diorang kat somewhere nearby sbb diorang tak pernah dtg umah kami so tak familiar sgt la.. aku just standby tggu kat umah je. Then x brape lama lps tu aku dh dgr suara bebudak menjerit2 sambil goncang pagar umah aku. Halamakkk!! Hape kes kecoh sgt bebudak tu (masa ni aku dah urut dada dah – mcm dah bleh expect anak2 diorang tu camne prangainye).

Aku pun gi kuar bukak pagar, tak sempat watpe trus anak2nye (a boy & 2 gegirl) zuuppppp meluru masuk umah. Aku..? errr speechless. Hokey, budak2 kan biase lah…. (pujuk hati). & buat pertama kalinye aku berjumpa dgn si wifey yg mendokong babynye, si hubby & anak lelaki sulung diorang (this boy sgt behave.. lgpun dah besar sket, darjah 4). Yg 3 kiddos meluru masuk ke rumah aku tu ape dibuatnye yek? Jgn harap la nak duk diam2 kat ruang tamu, rupenye diorang dah self-explore sampai ke dapur nun haa.. haiyoh, aku dah intai2 ke dapur, dlm mase yg same kena layan makbapak diorang kt living room. Tak senang duduk aku tau. Plak tu kat fridge tu bersusun baekk punya fridge magnet koleksi aku.. selamat la diorang kerjakan. Aku cepat2 gi dapur aku tgk si kakak dah amik letak siap pusing2 lg fridge magnet tu. Tak sedar aku melarang ehh jgn usik!! (aku x sure makpak diorang dgr ke x huhu).

Aduiii mmg bykkan urut dada tgk prangai budak2 tu.. anaknye yg 2nd & 3rd mmg hyper betol. Korang nak tau tak si 2nd tu siap tembak lg mata mak dia sendiri dgn pistol getah. Tertahan2 mak dia nak marahkan anaknye. Aku rase kalau kat umah diorang mau teruk budak tu kena bantai. Plak tu si bapaknye wat bodoooo jek tgk kelaku anak2nye yg super hyper tu. Nak harapkan si mak duk kalut layan yg si baby. Aku nih geram jek tgk.. Rase nak cubit2 jek diorang. Sbb aku ingat masa aku kecik mak ayah slalu pesan, gi umah org duk elok2 jgn nakal. Kalau kau buat nakal gak siap la mak dah kenyit mata & ketap gigi kasi hint dlm erti kata lain “siap kau balik nanti kena dgn aku!” so sbb tu rasenye aku mmg x brani wat pape usik2 barang kat umah org.

Ok back to story si wifey asik puji rumah aku kemas, tp kalau ade anak nanti tau la camne.. (ayat standard la kan..). Mungkin ayat tu berbunyi sesalan, sbb anaknye bkn mcm bebudak normal haha. Memula aku kagum sbb dia mmg murah rezeki, dikurniakan 5 cahayamata, tp bila tgk perangai anaknye tu wooopppp mcm takut lak nak kagum haha. Teruk btui aku nih. Soklan cepumas pun diorang tanye, aku jwb senag jek, “kalau ikutkan kitorang arini kawen sok dah nak anak tp sampai skarang blum rezeki nak wat camne.. takpelah mungkin Dia nak suh kami stabil dulu..”

X lama pastu diorang pun balik… (sila tarik nafas lega & hembus kuat2 :D LOL) dan amat mengejutkan bila my hubby bukak cerita yg rupa2nya their 1st kid (yg aku ckp sgt behave tadi tu) adalah anak luar nikah.. dah termengandung baru diorang nikah. MasyaAllah, then they were blessed with 4 more kids after that. My 1st monolog (edisi jahat) ape tau..? “dah buat benda haram pun dpt gak anak lg, berderet lak tu.. mcm senang sgt” haa kan kan.. jahatnye berprasangka sedemikian kan. Kalau korang mungkin berhati baik tak pikir gitu kut tp aku yg desperate sgt ni mula la setan mencambah2kan hujah dlm kepala hotak aku nih. Huhu… rezeki diorang mmg murah. Tapi aku sgt tersentuh bila tgk kelakuan anak yg “luar” tu. Baaikkk sgt.. sopan je berbeza dgn adik-bradiknye yg berkategori “sah”. Betul la kan, bayi yg lahir akibat perbuatan tu tak berdosa langsung ibarat kain putih yg suci… Ibu bapa yg mencorakkannye. Sekurang-kurangnye dia bernasib baik dpt bersama dgn makpak dia. Kalau dpt kat makpak yg takmo bela pastu tinggal merata & lg sadis dibunuh pulak eeeii x sanggup nak bayangkan…. Moga Allah merahmati keluarga kawan baru aku tu.

Ada sebab Dia buat semua tu... Sebab Dia maha mengetahui apa yg terbaik utk hambaNya kan.. Err sorry terlebih lak menaip kali ni eheheh...Thanks for reading! :) Bye.

08 August 2012

Hampir ke penghujung

Salam Ramadhan kawan-kawan!! :)

Heh dah 20 ari posa baru nak bagi salam yek :P lamanye tak menaip nih, dek asakan kerja & penyakit M (huruf beso lg) yg melanda. camne posa korang? sekejapan je dah nak tinggal lagi 10 hari lg kita berpuasa... sedihnye nak meninggalkan ramadhan. aku aritu dah "buang puasa" (istilah my MIL bermaksud tak posa hehe) 2 hari.. cik P dtg menjenguk lagi beberapa ari nak posa so terbuang gak 2 ari awal posa aritu huhu. dah kena awal mesti kena tang hujung lak ye dak? tapi tu kitaran org biase.. kitaran org yg luar biase mcm aku ni tak semestinye dtg masa tu. sbb cik P aku mmg tingtong dari dulu lg (pcos lah katakan..). mcm thn lepas aku posa penuh lg. posa penuh tu bkn kehairanan buat aku, tp kalau aku cite kat kengkawan opis ni mau terjojol bijik mata dorang kut. maklum la soklan feveret "brape ari tuang posa?" so aku pun jwb la mcm org yg berkitaran haid normal.. haha bleh gitu? anyway tu thn lepas punye cite.

pada aku, bln ramadhan ni makin nikmat buat ttcian mcm aku nih.. bleh beribadat gi terawih dgn hubby sama2 almost every day (insyaAllah nak kekalkan momentum tu sampai end of ramadhan).. kalau ade anak ofkos la aku duk umah.. takkan nak angkut anak kecik gi masjid. aku takmo jadi mcm sesetengah parents tegar yg tetap bwk anak walaupun anak tu kat masjid terpekik terlolong sampai ganggu solat org. pastu dpt baca al-quran dgn tenang & aman.. terutama lps subuh & maghrib. kalau ada anak maybe masa tu agak terhad, silap gaya tak baca sbb melayan anak & bdn pun cepat penat. balik kerja pun tak terkocoh2 nak uruskan anak2, nak masak lagi.. pendek kata byk masa terluang lah. syukur... tapi bkn bermakna aku nak keadaan gini forever n ever. cuma masa ttc ni la peluang tu ade. mana tau next ramadhan dah tak dpt mengecapi nikmat extra tu dah..?? atau lg sadis kalau umur tak panjang, semua nikmat pun tak dpt rasa (sebak!). mudah-mudahan Allah panjangkan usia kami suami isteri utk mengecapi anugerah yg ditunggu2 huhu..

Raya ni konpem masih berdua.. so mcm thn2 sebelumnye, aku mula berangan next year berharap akan bertiga atau lebih (kembar la konon). mudah-mudahan kan kwn2.. moga kalian terus tabah terutama nak mengadap raya yg bakal tiba nih. ngadap raya tu takde hal, ngadap perangai org yg bikin hal! :D SELAMAT HARI RAYA kpd semua pembaca blog ni (ceh mcm ramai jek).. maaf zahir batin :) 



23 June 2012

Tenanglah wahai hati...

Sejak kawen, tiap tahun aku harap akan jadi ibu atau bakal ibu (pregnant) bila raya menjelang.. ye, setiap tahun. bila raya tahun sebelumnya masih tak pregnant jugak aku pujuk diri, takpe raye tahun depan mudah2an ade rezeki (dan mengharap sesangat). tapi nampak gayanye keadaan tu masih sama utk tahun seterusnya sampailah ke tahun ini iaitu 2012.. beberapa minggu lg kan dah nak puasa. so status aku masih tak berubah utk raya thn ni.. huhu.. bile lah agaknye mase aku ye..... (888 kali dah soklan tu ditanya kat diri sendiri).

Rase lame sgt aku tunggu, tunggu, tunggu... dan mengharap. penat. betul, sampai satu tahap aku rase penat. malas nak pikir tapi mcm kena pikir jugak. perasaan nak sangat tu sentiasa ada - mcm ade awan atas kepala nih yg duk ikut ke mana aku pegi. aku serabut geng... entah kenapa emo sgt. period yg ditunggu tak kunjung tiba. tak kuasa nak check upt sbb takde rase pape pun. kang negatif aku gak yg meroyan sensorang. tensionnnnnnnnnnnn... bukak fb lak makin tambah stress. sana-sini status dorang takde lain sume pasal kegembiraan bakal2 ibu & yg dah pun jadi ibu pasal anak2 dorang. kat opis aku tu dah mcm main pass baton, lps sorang-sorang amik giliran disahkan peknen. bila emo dah x stabil mula la pikiaq bukan2.. paham2 la kan.. aku rase persoalan ttcian ni kebanyakannye sama je.. yg paling femes "kenapa diorang senang tp aku susah??"

Masa aku rasa down sgt bebaru nih, aku bwk baca Quran & terjemahan.. seboleh2nya aku cuba amalkan baca Quran & tafsir lepas solat subuh & maghrib tiap ari.. dan kebetulan masa aku emo tu aku sambung baca surah al-Furqaan. tersentuh aku dgn terjemahan ayat ke2:

"Tuhan yang menguasai pemerintahan langit dan bumi, dan yang tidak mempunyai anak, serta tidak mempunyai sebarang sekutu dalam pemerintahanNya; dan Dia lah yang menciptakan tiap-tiap sesuatu lalu menentukan keadaan makhluk-makhluk itu dengan ketentuan takdir yang sempurna."

Maha suci ALLAH.. sesungguhnya hanya DIA yg berkuasa. "...ketentuan takdir yg sempurna" sapelah kita ni yg nak memaksa takdir kan? ikutkan kehendak kita of course semua nak cepat dpt anak, sbb umur pun makin meningkat etc. tapi kita (diri aku terutamanya) terkadang lupa yg Dia lagi maha mengetahui. Astaghfirullahal'azim......

Duhai hati, bersabar dan bertabahlah......

 

14 May 2012

Oh suami!

emm org lelaki ni mmg terer bab pendam & simpan ek.. or maybe diorang tak amik kesah kut. kalau aku ni pulak tak reti nak pendam sorang, mesti nak share dgn org lain - yg mana skang ni ofkos lah my life partner, incik suami tempat meluah rase bercerita-ceriti. adakah itu mengkategorikan daku ni sorang yg kepoh?? watever.. haha :P

seblum ni aku buat entri pasal tumpang mimpi kwn aku tu kan (aku namakan k.zet), so aku story la kat hubby pasal mimpi k.zet kat dia, motif aku sesaje nak kongsi rase hepi dgn hubby walaupun mimpi tu mainan tido, dah la mainan tido; org lain lak yg mimpikan - lagi nampak mcm main-main kan? huhu.

then my hubby replied "abg pun pernah mimpi awak peknen.." 
aku pun dgn excitednye tanye "oh yea..? bila bang, malam tadi ek??" 
"..eh taklah, 2 weeks ago.." dgn riak wajah selamba yaya. 
"whatt?? 2 weeks ago? nape abg tak bgtau saye tawon depan jek? tak syok ke dpt mimpi camtu..." mencebik. eh, hape kes aku nak sentap lak kan.. emo betul haihs!!

ok, tang dia jawab mempertahankan diri ni kelakar. aku yg mencebik tak tentu pasal tadi tetiba rase nak gelak guling2 tumbok lantai. 

katenye; "saje abg malas nak story kat awak, nanti awak emo.. abg mimpi awak tunjuk pregnanGENCY test yg awak tu dah peknen!" see? ada perkataan baru tercipta ye.. "pregnangency". dah mcm emergency pulak. contingency pun ade iras gak huehueh. 

adoyai.. cian suamiku, perkara yg tak pernah dilalui bile nak sebut pun tersasul-sasul. terus haku tak jadik cebik. hubby pun gelak berdekah bila tau dia silap sebut. 

"pregnancy test lah yang... satu hari nanti kalau mimpi abg jadi kenyataan, dpt la abg tgk pregnangency test tu ye syg.." kahkah! sambung gelak lg. amiinn.. (eh dlm gelak2 pun tetap doa tau) *tetiba.

i luv u my chubby hubby! mmuahhs.

12 May 2012

Cuti bersalin

Uhh lamenye tak mencoret kat sini.. dah nampak potensi nak bersawang umah aku nih. sib cepat2 lap dgn post baru nih hehe. walaupun blog ni tak hapdet tp aku tetap follow korang punye cite tau.. cuma aku ni yg malas hapdet lately nih. sbb takde spesel treatment pun yg aku buat. nak try naturally cycle kali ni. tapi entah la ade rezeki ke tak. 

btw thanks sesangat kat korang yg seangkatan dgnku, geng ttcians yg dikasihi.. sesungguhnya mbaca entri korang ttg feeling & usaha berttc ni membuatkan aku rasa tak kesorangan. sebelum terjebak dgn arena ttc blogger ni aku anggap kat dunia ni hanya aku sorang jek yg susah nak peknen. sbb sekeliling aku sumenye nampak mudah pd diorang. aku rase aku ni kecikkkk sgt (walaupun hakikatnye beso haha). so koranglah penguat semangat aku - kita sama2 ikhtiar & support each other k.. cayang korang mmuah!! :) Dan pada yg dah dpt anugerah yg dinanti selama ni, TAHNIAH diucapkan.. aku tumpang gumbira. doakan aku & rakan yg lain menyusul kalian ya!

pasal title post aku tu bkn aku yg cuti bersalin ye (oh lawak apekah ini) ni pasal boss aku suh aku sambung blajar. mmg hajat nak sambung pun, tp aku nak fokus pd usaha  & impian nak dpt anak dulu. die duk push aku apply cuti blajar, then aku melawak dgn dia - "boss, bagi la saya nak merasa cuti bersalin dulu, baru cuti blajar..." terus dia tergelak (aku pun gelak sbb ayat tu spontan terkeluar sebenarnye). dan dia pun faham ape yg aku rase, org lain cuti bersalin bersilih ganti tp aku ni duk tang tu gak.. asik menanggung tugas jek. sape tak teringin weh, plak tu cuti bersalin dah tambah ke 3 bln rase rugi tak manfaatkan peluang tu... syoknye dpt berkepit dgn baby dlm masa tu kan...

mudah2an impianku dimakbulkan.. utk menjadi seorang ibu dan seterusnya menggenggam segulung ijazah! Amin.

19 April 2012

Tumpang mimpi


Salam pagi Jumaat yang mulia.

Syoknye mimpi diri sendiri pregnant ek? Aku tak pernah mimpi pun huhu. tapi pg tadi sorang kwn aku dgn cerianya bgtau die mimpikan aku mlm tadi.. dlm mimpi tu aku bgtau kat dia yg aku dah peknen 3 bln! wow.. terus aku sengih2 & ucap amiiiinn.. mudah-mudahan mimpi kwn aku tu jadik realiti :)  

Empunya badan tak mimpi, org lain lak yg mimpikan ek hehe. takpelah, dpt tumpang mimpi pun jadilah.. haha kelakar pun ade aku nih, bknnye betul pun mimpi tu. actually kwn aku tu mmg tgh peknen skang ni, so mungkin pembawakan babynye kut (eh, bleh ke gitu? whatever. hehe).


  “Mohonlah pertolongan kepada ALLAH dan bersabarlah; sesungguhnya bumi ini kepunyaan ALLAH” (Al-A’raaf:128)

13 April 2012

Strepsils perisa baharu

..Namun tiada di pasaran. Sebab ini buatan sendiri :P

 Perisa serbuk debunga kurma plus madu. 

Memang disengajakan tuang dalam 6 acuan jek. Sbb ini peringkat trial -1st time kami mencobak. So far tekak aku ni boleh terima. Bau dan rasa tu mmg la ade, tapi pada aku kalau niat nak berubat dan berikhtiar, jgn layan sgt rase wekwek tu. Lagi pun ni barang dari tanah suci sana, rugi woo kalau nak buang atau perap jek. Pekakkan hidung dan lidah jelah ye.. & syukur kami tak kena alahan setakat ni. 

Bila dah abis mkn yg acuan 6 tu, aku bancuh terus semua serbuk tu dgn madu dlm bekas kecik & letak dlm fridge. Malas lak nak colek2 bila letak dlm acuan strepsils tu bknnye boleh mengeras pun jadik tablet. Bila dah bancuh tu time nak mkn amik sesudu terus mkn atau nak bancuh dgn susu kambing pun boleh. Oh ye utk sang isteri aturan makannye lps period ye.. Aku dpt info ni dari kertas yg disertakan dgn produk debunga kurma tuh. Maknanye masa period takyah mkn la. Kite ikhtiar jelah ye........

08 April 2012

Sengal

Al-kisah yg menyentap dan merobek jiwa aku ni gara-gara aktiviti meniaga di FB. Aku tak paham dgn org yg ghairah berniaga asyik duk promote tu, promote ni dah tu dgn muka tak malunye pepandai lak tagged & menempek kat wall org lain. Dan yg lg tak bestnye kut ye pun nak meniaga sensitif la sket dgn ko punye target customer.. Jgn la main tagged jek tp status org tu takde kaitan pun dgn brg yg kau jual.

Contohnye mcm kwn aku sorang nih. Die ni geng mase blajar. Ntah bile le pulak ligat meniaga barangan baby - tilam, bantal & aksesori baby. So mmg rancak la die meniaga kat fb, abis sume ditagnye termasuk la aku ni yg tak berkaitan pun dgn benda tu. Lain la kalau aku dah ngandung! Bkn die x tau aku blom ade anak. Sblum ni kalau die tagged gambar brg die tu cepat2 aku removed from my wall. Bkn ape tak nak org salah sangka. 

Nak dijadikan cite bebaru ni die tag lagi (tak paham bahasa betui.. peniaga tegar nih) dan aku lak tak jenguk FB beberapa ari. Alih-alih bile aku bukak ade sorang lg member lain tegur aku.. lebih kurang gini le ayat die "wei lama tak dengo cite??" hmm hakikatnye mmg pun, aku dah lame x nampak die muncul dlm fb so of courselah lame x nampak. Aku just "like" je maleh nak jawab. Pehtu agaknye die x puas ati aku x jwb, terus die reply lg "ko sihat ke? aku baru je abis pantang anak ke3.. eh kenapa si "tuuuuutt" (member yg meniaga tu) tu tagged gambo set tilam baby kat ko? ko dah ngandung ek? aku tanye je, kalau tak sorry ye..".

Fuhhh... Menyirap rase bile baca kat wall aku. Terus aku delete cepat2 post tu. Gila ke hapa nanti org lain baca lg byk spekulasi plak. Aku mmg x jwb langsung soklan dia. Gasak kau la. Ko buat la kesimpulan sendiri. Well pada aku dua-dua tak jaga sensitiviti kawan sendiri. Sorang tak nak amik peduli main tag jek asalkan meniaga dpt untung, sorang lg terlebih amik peduli lak sampai bleh terang2 tempek kat wall aku nak jwpn pengesahan. Apsal tak inbox jek? Kan lg best bleh bicara hati ke hati, drpd seantero dunia bleh baca soklan panas ko tuh. Haruslah aku delete. Sengal!

30 March 2012

Buat tak dengar

Semalam kat opis kami ade buat pesta keramaian sket (bukan pesta mabok2 ye kehkeh). So ramai la warga opis yg berkumpul. Memasing potpet dgn mcm2 cite. Maklum la opis besar, staf pun ramai so bkn semua dpt jumpa hari2. Masa camni la memasing nak beramah mesra tanya tu, tanya ni. 

Dan tahun ni bakal menyaksikan beberapa staf yg bakal dpt baby & tgh memboyot masa ni. So yg boyot of course lah sume org dah tahu - bak kate patah-patah; sudah terang lg bersuluh.. Takkan nak deny ckp busong kot kan? Tapi ade beberapa staf ni yg perut nampak flat tp berisi ni yg sohseh sesama diorang. Agaknye malas nak kecoh kut.. baru lg. Yelah, takkan tetiba nak buat announcement - eh korang, aku ngandung ye! 

The situation: Si A & si B peknen. Both in early stage. Aku tau keduanya peknen dan si A pun dah tau si B peknen. Tapi si B ni belum tau lg yg si A tu pun peknen. So masa tu lah diorang berjumpa si A tanya condition si B. Dah tanya itu ini tetiba aku dengar si B dah jerit2 (dlm nada berbisik yg boleh didengar) ucap tahniah kat si A. Well aku buat kesimpulan mesti si A dah bgtau si B. Maka keduanya berkongsi lah kegembiraan.. Aku pun makin jauh2kan diri & buat2 tak dengar. Haruslah menjauhkan diri dpd aku emo dpn diorang lg nampak keji kan.

Pape pun aku tumpang hepi dgn rezeki diorang. Dua-duanya dah pun beranak-pinak tp aku tgk excited dorang nak dpt baby yg ni mcm nak dpt 1st child. Mmg nikmat dpt ngandung ni kan.. Kite yg tak pernah merasa ni kalau ngandung mesti tak terkata nikmatnye ek.... Mudah-mudahan dpt mengecap jua saat itu!!

28 March 2012

Selepas 8 tahun

Salah sorang kawan sekolahku baru je mendapat status yg diidamkan: seorang ibu :) Dia dah selamat melahirkan seorg baby girl... Bestnye! Seronok dengar perkabaran tu sebab kawan aku ni dah menunggu 8 tahun utk mengecapi saat tu. Alhamdulillah, rezeki dariNya pasti ada. Berkat kesabaran mereka suami isteri dah pun tercapai impian. Tabahnye dia mengharungi mcm2 dugaan & tohmahan selama ttc 8 thn tu. Hubbynye pernah mengeluh tentang ibu mertuanye (mak kawan aku tu) yg tak berapa nak kasi moral support pada diorang yg belum ade rezeki dpt baby lg.

Kekadang depan org ramai (cth. masa tgh kenduri) pun mak dia "balun" anak menantunye pasal susah sgt nak lekat. Kesian kan? Seorang ibu patutnya menutup kelemahan/kekurangan anak menantu, bukan lg mencanang-canang apa yg mereka belum ada. Yg kelakarnya, actually kawan aku tu anak angkat dia jek - bukan biological daughter pun. Maksudnye....? Mak dia pun takde anak sebenarnye. Tapi org keliling ramai yg tak tahu kut so lg syok la dia balun. Hmm macam2 perangai manusia ni kan?

So sekarang kawan aku tu dah boleh tersenyum lebar, sbb dah dpt apa yg dinantikan... Semoga kalian suami isteri berbahagia dgn kehadiran si comel permata hati :)


19 March 2012

Sasar dan kena

Ni cerita org yg bukan ttc - iaitu my collegue. Dia mensasarkan tahun ni nak menambah sorang lagi anak & berharap sgt nak anak prempuan coz dah tiga berderet heroes. Dan hari ni aku dpt tau yg sasarannya mengena. Dia dah pun pregnant. Binggo! Mudah kan?

Dan aku pun secara otomatik 'terjeles'. Betul, 'ter' sebab aku tak sengaja. Sebab memikirkan betapa mudahnya dia menetapkan sasaran dan dah pun dapat. Aku ni bertahun-tahun sasar tak mengena satu pon....... (dah mula dahhh episod sedih neng yatimah sobsob).

:D Hahah takdelah, aku tak menangis cengeng2 dah.. Hati ni cuma tersentuh jek plus a bit cemburu. Tapi tak tunjuk la depan dia. Dia pun tak mengisytiharkan secara rasmi kat aku lagi, agaknye die nak jaga ati aku kut... Pikir positip kan.

Ya Allah.. Kau berilah ku kekuatan..

15 March 2012

Alahai baru lagi tu dik....

Baru terbaca luahan hati seorang ttcian (junior) kat kolum bimbingan Dang Setia Harian Metro online:

Rimas ditanya mengenai anak

    
SAYA berumur 26 tahun dan berkahwin enam bulan lalu. Saya sangat berharap untuk mengandung dalam masa terdekat.

Ramai rakan sebaya yang bernikah dalam tempoh sama kini mengandung. Yang lama berkahwin pula berbangga dan ceria bersama anak masing-masing.
Bukan itu yang menyebabkan saya ingin cepat menimang anak, sebaliknya saya rimas kerana kerap dibelenggu mengenai persoalan sama.

Boleh dikatakan setiap hari saya diasak soalan sama, menyebabkan saya tertekan. Bukan rakan saja, malah keluarga dan sanak saudara juga seakan-akan tidak berpuas hati kerana saya belum mengandung.

SYAFINAZ
Balik Pulau, Pulau Pinang

 
Hmm bila aku tgk umur dan tempoh perkahwinan adik ni, alahai... Baru sgt lg compare dgn aku ni yg dah bertahun kawen dan umor pun jauh lebih tua huhu! Tapi aku tak nafikan, fasa 6 bulan hingga ke setahun lepas kawen tu mmg fasa cepat sentap. Korang gitu tak? Aku mengaku, dulu pantang cuit sket mesti aku nak sentap. Sentap pastu nanges sobsob. Semua sbb ANAK. Masa tu semua yg tanya pasal anak/dah ngandung ke blom aku rase nak jawab dgn pelempang jek. Takde benda lain ke nak tanye?!! HB pun tak tau nak ckp ape kalau aku ngadu domba pasal benda ni kat dia. Bleh bikin meroyan woo walaupun blum beranak haha :D

Tapi tu dulu... Zaman keghairahan & kekhuatiran terhadap ketiadaan anak. Time flies dan aku mula belajar menerima ketentuan Allah swt. Dan syukur jugak org terdekat - parents & mertua aku tak menserabutkan keadaan aku yg sedia berserabut nih. Diorang yg bagi semangat - jgn taksub sgt nanti sendiri tension lg susah nak conceive.. Betul gak kan? So kita yg "senior" ttcian ni dah melalui dah jerit-perih tu selagi belum bergelar ibu.. Kepada yg super senior menunggu anugerah tu lebih lama dari aku, TABIK hormat kat korang sbb dah melalui pelbagai dugaan dlm tempoh yg lama.. Aku ni blum tentu lg setabah korang. Sesungguhnya Allah sentiasa bersama dgn hambaNya yg SABAR :)

12 March 2012

17 anak!

Salam hari Isnin :)

Kengkawan dah baca Mastika latest edition (Mac 2012)? Actually semalam my HB duk cari majalah Infiniti tp sold out pulak. Yg ade Mastika jek so rembat jelah..

Yg plg menarik artikel kat dlm tu pasal satu pasangan hebat nih, mereka dikurniakan seramai 17 anak.. ye, 17 kali mengandung & bersalin.. kau mampu? :P Eh ni pasangan Malaysia tau. Yg kat India tu ngelat, anak ramai sbb bini berpuluh2! Yg ni hanya 1 ibu & 1 ayah tau. Tiri-tiri tak mainlah. Bayangkan si isteri tu almost every year mengandung. Anak yg plg sulung umur 32 pastu berderetlah tiap tahun, plg jarak pun selang 2 tahun je sampailah si bongsu (err bongsu ke? haha) umornye 11 tahun. 

Dan yg menakjubkan diorang laki-binilah yg membesarkan semua anak2nye, tak kasi kat org lain pun walaupun hidup agak susah. Tapi tulah ye org kate anak ni pembawak rezeki.. Cuma kena tahan lah mulut busuk org keliling, ade duk kata makcik ngan pakcik tu takde keje lain asik buat anak jek, buat anak ramai sbb nak jual anak lah.. Astaghfirullah.. amende la diorang nih.

Bestnye ek Allah murahkan rezeki diorang. Subur giler tuuu - asal buat jek menjadik :D Aku ni nak dpt sorang pun payah huhu. Err Makcik Nor Ridah, kasi tips sket bleh?? :P


24 February 2012

Baru kau tahu

Emm terasa nak buat luahan hati pulak kali ni (byk kali dah..) sbb kebetulan ade kejadian berlaku few days ago, & of course pasal ttc. Actually aku ni bkn jenis yg suka mencanang atau mengadu domba kat org lain pasal masalah ttc aku ni melainkan dgn my beloved mom. Aku takkan post kat FB pasal keinginan yg melampau nak baby atau post ala2 meroyan bila ade org mempersoalkan still x dpt anak (tu kat fb ye - sbb sume kenal aku, kat blog ni aku nobody hehe!). Even dgn my collegues pun aku takde keinginan nak buat bicara hati ke hati pasal topik nih. Entah, bkn aku ego tp pd aku biarlah hanya aku, Hb dan parents jek yg tau (esp. my mom).

So semua sedara-mara tak tau jerit-perih kami laki bini selama berttc nih.. termasuklah sorang makcik aku yg bebaru nih call bertanyakan pasal kondisi aku skang nih. Awal2 kawen dulu berbusa-busa mulutnye asik tanyekan aku ni dah berisi ke blom? sampaikan aku just ignore jek smsnye. muak nak menjawap. emo kite mase awal2 kawen dulu mmg tahap hantu kan, pantang org tanya pasal peknen2 nih! bile dah masuk setahun baru nampak kekenduran skit soklan cepumas darinye. tp die duk rekemen plak mcm2 produk yg katenye bleh buat aku ngandung. Aku dengarkan jek, tp xde further action pun. maleh nak amik pusing.

okey yg pasal cite die kol aku tuh, rupenye die nak rekemenkan kat aku jumpe pakar kat area KL nun.. kawannye dah gi & nampak mcm ade dah. so dgn excitednye die b'cerita experience kawannye yg ttc mcm aku nih (aku jamin my aunty tu x tau lgsg pun istilah ttc) - cite kawannye dah buat treatment bagai. and of course apa yg kawannye tu dah buat sama dgn ape yg aku dah lalui seblum nih. dan my aunty ni yg x sempat nak merasa berttc sbb lps kawen jek trus lekat - bila die dgr cite kwnnye tuh sgt lah die heran, sampai tahap buat treatment jolok sana jolok sini, scan etc. baru die tau betapa susahnye kawannye tu nak dpt zuriat, same kes mcm anak sedarenye nih.

dan aku pun merevealed padenye, bahawasanye selama ni kami laki bini bukan duk diam jek, ape yg kwn die buat tu sume kitorang dah lalui.. duit dah byk dilaburkan kat treatment. mcm2 dah buat - yg sakit, yg x sakit.. cume org lain x tau.. haa terus senyap makcik aku tu tadi. agaknye die pun x terfikir sampai tahap camtu sekali org mcm kite ni kena lalui semata2 nak dpt anak kan.. sbb dia tak rasa, of course die takkan tahu. perjalanan hidup die nampak lancar - senang dpt jodoh & senang dpt anak. berderet dah 4 skang nih. so aku mmg tak salahkan org mcm makcik aku nih - sbb diorang tak tau pape pasal ttc.

tapi at least golongan yg senang lekat ni kena pikir lah logik & timbang rasa sket, kite manusia ade perasaan & sensitiviti. jgn samakan rezeki engkau & rezeki aku. jangan main sedap cakap, mmg betul masa engkau senang dapat tapi anak cucu keturunan engkau belum tahu lg kan kan kan..

18 February 2012

They are everywhere

..Err who are they?? They are pregnant women la... Haa ni aku nak share kisah benar aku gi Jusco pagi tadi with dear Hb.

Kami kuar rumah lebih kurang 12 tghari, mmg cadang nak lunch kat sane jek lepas tu baru nak shopping. Baru ade energy kan kalau isi tank dulu hehe. Okeh, back to the story - Aku melangkah masuk lepas pintu auto tuh, kat sebelah kiri ade small kiosk jual pancake. Ada sorang lady tengah tunggu nak beli, kecik molek jek orgnya, and she's pregnant. 

Pastu aku nak ke tandas, nak buang hajat kecik dulu. Masuk jek tandas, dah ada sorang tgh queue nak masuk tandas - aku beratur belakang dia & she's pregnant. Then dia masuk tandas yg duduk tu, aku lak masuk another toilet. Selesai hajat, aku kuar tu sama-sama gak dgn pregnant lady yg tadi tu. 

So kuar jek toilet aku ke kedai kasut, Hb mmg tunggu kat situ. Sebelah kedai kasut ade kedai jual kamera & aku nampak sorang chinese lady tgh guna mesin kecik yg print gambar dari kamera hp tu.. And she's pregnant. 

Dah jumpa Hb, kami ke arena nak pekena lunch. Dah order, tunggu makanan siap aku duk dulu (cop tempat org kate) dan ade sorang lady dtg duk seblah meja aku. ..And yes, she's pregnant too. Sambil2 makan of course lah mata ni melilau tengok org lalu-lalang kan.. Takkan nak tunduk hadap makanan jek. Dan mmg nampak lg beberapa org pregnant ladies kat area tuh. 

Lepas makan, terus gi jusco - shopping time :) Naik jek tingkat atas - hah kau... Ramainye mak buyong sane-sini. Ade yg tolak troli, tgh duk rehat kat kerusi menunggu, tgh beratur nak bayar.. Eh, cashier pun pregnant! Wah, sekarang nih musim produktiviti yg sgt efisyen ke? Rugi lak rasenye tak dpt join memeriahkan suasana hihi. So beberapa jam aku kat jusco tadi I was surrounded by pregnant ladies.. Jeles I tau... 

Tapi bersyukurlah, Dia anugerahkan aku pancaindera yg satu ni utk membolehkan aku melihat keagunganNya.. Kalau tidak, jgn kata perut org lain - perut sendiri pun takkan dpt tgk tau. Nauzubillah... Aku bersyukur atas keindahan ciptaanMu!!

12 February 2012

Perihal buah zuriat

Ni juga antara ikhtiar yg famous dikalangan ttcians, buah yg hanya terdapat di Tanah Suci Mekah dan Madinah - buah zuriat/buah adam & hawa. Mesti ramai geng yg dah try kan? Termasuk jugeklah diriku ini...

*Googled.

Buah istimewa yg sgt keras - sekeras batu. Sape yg pernah try mesti dpt rase betapa susahnya nak mengopek buah ni, sampai nampak isi yg putih mcm isi kelapa tu.. Rata-rata bloggers yg berkongsi tips & cara makan buah ni semuanya ckp mmg mencabar nak membelahnye. Ade yg sampai pakai gergaji. Kalau setakat pisau biase jgn haraplah, macho jek buah tu x cedera pape pun :P Aku akui, mmg susah - HB siap pakai gergaji kecik yg comel tuh & dia mengergaji dah ala2 carpenter pulak aku tgk hehe. Tu baru nak belah layer pertama, bila dah bercerai layer 1st tu (mcm sabut kelapa) then cabaran nak pecahkan tempurungnye pulak. Gergaji susah nak jalan, aku ketuk jek dgn lesung batu kasi pecah. Korang nak tau tak, buah yg ketiga aku ketuk guna lesung batu, sekali boleh PECAH pulak lesung tuh! Haa bayangkanlah betapa sukarnye nak dptkan isinye tuh.. Dan atas ketentuan-Nya, sampai sekarang masih belum berhasil pun lps buat ikhtiar tu...

TAPI, aku percaya - kesukaran kami nak mengopek buah tu menunjukkan betapa sukarnye kami nak mendapatkan zuriat. Dalam kata lain, belum sampai masa & rezeki kami. Sebab, member kpd adik aku pun pernah cuba ikhtiar ni jugak. Dan Alhamdulillah, wifenye dah pregnant bebaru nih. Yg menakjubkan usaha diorang nak mengopek buah tu mudah sesangat. Diorang pun pelik, tak payah guna gergaji ke hape dan nak mengetuk bagai nak rak. Diorang terkejut sbb seblum tu of courselah diorang pun surf blog org lain utk tahu info & kebanyakannye pun mengatakan amat susah nak kopek isinye... Mane nak sangka bila turn diorang mudah pulak.. So aku percaya, kejadian tu menunjukkan simbolik kpd rezeki mrk yg mmg dah hampir - buah tu pun senang dibelah. Dan kami yg mengalami kesukaran ni mmg belum tiba masa & ketikanya.. Coz I believe everything happens for a reason and ALLAH knows better...

Wallahualam.