08 April 2012

Sengal

Al-kisah yg menyentap dan merobek jiwa aku ni gara-gara aktiviti meniaga di FB. Aku tak paham dgn org yg ghairah berniaga asyik duk promote tu, promote ni dah tu dgn muka tak malunye pepandai lak tagged & menempek kat wall org lain. Dan yg lg tak bestnye kut ye pun nak meniaga sensitif la sket dgn ko punye target customer.. Jgn la main tagged jek tp status org tu takde kaitan pun dgn brg yg kau jual.

Contohnye mcm kwn aku sorang nih. Die ni geng mase blajar. Ntah bile le pulak ligat meniaga barangan baby - tilam, bantal & aksesori baby. So mmg rancak la die meniaga kat fb, abis sume ditagnye termasuk la aku ni yg tak berkaitan pun dgn benda tu. Lain la kalau aku dah ngandung! Bkn die x tau aku blom ade anak. Sblum ni kalau die tagged gambar brg die tu cepat2 aku removed from my wall. Bkn ape tak nak org salah sangka. 

Nak dijadikan cite bebaru ni die tag lagi (tak paham bahasa betui.. peniaga tegar nih) dan aku lak tak jenguk FB beberapa ari. Alih-alih bile aku bukak ade sorang lg member lain tegur aku.. lebih kurang gini le ayat die "wei lama tak dengo cite??" hmm hakikatnye mmg pun, aku dah lame x nampak die muncul dlm fb so of courselah lame x nampak. Aku just "like" je maleh nak jawab. Pehtu agaknye die x puas ati aku x jwb, terus die reply lg "ko sihat ke? aku baru je abis pantang anak ke3.. eh kenapa si "tuuuuutt" (member yg meniaga tu) tu tagged gambo set tilam baby kat ko? ko dah ngandung ek? aku tanye je, kalau tak sorry ye..".

Fuhhh... Menyirap rase bile baca kat wall aku. Terus aku delete cepat2 post tu. Gila ke hapa nanti org lain baca lg byk spekulasi plak. Aku mmg x jwb langsung soklan dia. Gasak kau la. Ko buat la kesimpulan sendiri. Well pada aku dua-dua tak jaga sensitiviti kawan sendiri. Sorang tak nak amik peduli main tag jek asalkan meniaga dpt untung, sorang lg terlebih amik peduli lak sampai bleh terang2 tempek kat wall aku nak jwpn pengesahan. Apsal tak inbox jek? Kan lg best bleh bicara hati ke hati, drpd seantero dunia bleh baca soklan panas ko tuh. Haruslah aku delete. Sengal!

4 comments:

Puan K said...

huhu~ tu la... K pun ada kawan yang jenis meniaga dok tag gambar baju baby.. nasib hubby K dah penah setting, kalau sapa tag gambar pada kita, org lain tak kan nampak, kita je nampak.. terbakar jgk la...tp, sekarang K dah deactive akaun FB sementara waktu..sampai masa nnt K baru igt nak active balik... Ntah la... kadang2 K rasa cerita2 dalam FB, buat K rasa sangat down... Skang K just blogging dan layan forum Ratuhati je..

Umaira Umar said...

♥ Cherry ♥ ...saya pOn sama..sedih diperlakukan begini sbb
yg niaga tu member opis..dah sah2 la dia tahu status sy sekarang. **belum begelar seorg ibu lagi**
disbbkan keghairahan nya, main tag jgk. perkara2 mcm ni boleh buat org lain salah sangka. dan menimbulkan mcm2 persoalan.

nanoke said...

sengal tahap dewa...

♥ Cherry ♥ said...

Pn.K: btol3.. kekadang malas nak ngadap fb slalu. lately ni kwn2 sy makin rancak borak/upload pasal babies & sewaktu dgnnya. sendiri baca sendiri monyok pastu haha.

Umaira: tu la pasal.. jgn nanti org buat andaian yg mmg nehi kabi nehi!!

nanoke: tahap jin toncit pun okeh :D