05 November 2012

Hina ke??


Nak share story pasal sorang staf kat opis ni, yg aku panggil k.ani. semalam baru aku tau yg dia pernah ttc for 9 years!! MasyaAllah.. selama ni aku dengar cerita yg dia tunggu 6 tahun (dan aku pun tak pernah plak tanye dgn tuan punya diri).

Aku tau sbb kebetulan semalam dia tumpang kete aku nak ke hospital tengok kawan kami yg masuk ward. Otw tu yg dia bercerita, sbb sorang lagi kawan yg ikut sama bgtau yg wifenye dah peknen 2nd child. So k.ani ni tumpang hepi & dia ckp murah rezeki senang dpt compare dgn dia dulu 9 tahun baru conceived. Aku pun trus terjerit “Hah 9 tahun??” punya le aku terkezut. Ya Allah.. lamanya die boleh bertahan.. tp katanya bukan mudah, mesti kuat semangat. Apa yg dia cerita semuanya sama dgn ape yg aku & korang rasa. Tak byk bezanya. Cuma k.ani cakap yg paling dia tak boleh lupa satu situasi tu – terjadi kat kenduri kawen (bayangkanlah the crowd) ade pulak sorang makhluk Tuhan ni sound k.ani “ko tau tak HINA kalau takde anak nih” (lebih kurang gitu la ayatnye, tp yg pasti perkataan HINA tu mmg ada okeh tu sbb k.ani takleh lupa). Astaghfirullahalazim… aku yg dgr ni pun menyirap rase. Korang bayangkanlah prasaan k.ani masa tu.. Org tu Tuhan ke yg pepandai nak jatuhkan hukum? Mulia sgt ke dia hanya sbb ade anak? Sempitnya pemikiran… org camni pun ada ka, mulut tahap bau bangkai berulat! Kesian k.ani, dia ckp dia mampu senyum jelah, dalam hati Tuhan je yg tahu remuk-rendam rasenye. Sampai hati org tu ckp camtu kan T__T

Akhirnya, after 9 yrs mrk suami isteri dikurniakan zuriat.. tu lah sorang permata hatinya. Sekarang dah jadi anak dara pun, lawa superb - kulit putih gebu kecik molek je orgnye. Kalau lalu sebelah mmg akan toleh dua kali sbb comei sgt dak tu ^_^ blajar pun pandai skang kat salah satu U di pantai timur. Beruntung anaknye, mmg ditatang mcm minyak yg penuh maklumlah anak tunggal yg dinanti2kan. Tapi mmg aku respect k.ani tu, lembut & sabar orgnye. Susah nak tgk dia marah/mengamuk. Masa dia cerita pasal situasi jahanam tu bleh gelak2 lg. dan yg penting katenya kalau nak kuat harungi tempoh ttc ni kena ada sokongan suami. K.ani bersyukur sbb suaminya x pernah ungkit pasal nak tambah cawangan/mengeluh bila cik P yg setia dtg tiap bulan. Tu antara sumber kekuatan dia :)

InsyaAllah, moga semangat k.ani akan jadi motivasi pd diriku ini. Nak kena banyak telan "pil sabar" nih haha!

8 comments:

Mrs D said...

best baca sentence yg last tu..nak telan "pil sabar" gak byk2 laa..heheh

♥ Cherry ♥ said...

D, kalau ade jual di pasaran mmg sy pulun beli berbotol2 pil tu harhar :D

Puan K said...

hehehe.. kalau ada jual pil tu.. Gitau K ye... mau jgk K beli.. huhu~

Bouncing and Cherubic said...

tak ada anak HINA?
kalau ada anak ramai tapi semua useless jadi drug addict or criminal mana lebih HINA?
kalau ada ramai anak tapi letak orang tua ke rumah orang tua mana lebih HINA?
kalau ramai anak tapi jaga cincai2 mana lebih HINA?

-i rasa sangat emo bila baca entry ni...#telanpilsabar #zikirbanyak2 #kuatsemangat

♥ Cherry ♥ said...

K: ok ok nanti saya buat pil formula sendiri haha :D

B&C: mmg bikin sentap kan.. manusia ni kekadang tak sedar kut dia ade otak utk berpikir sebelum cakap merepek2. terlalu bongkak sgt sampai nampak mcm bongok!

Syazni Shamsir said...

hi cherry...

cherry tau tak sape2 jual pil sabar ni online??...nnt bg link dia ye..haha...

HINA??!!...MEMANG keterlaluan sangat..sebelum syaz penah dgr org ckp "kalau xde anak,hidup kita x berkat"...

moga kita terus tabah...InsyaAllah..

♥ Cherry ♥ said...

syazni, haha kalau la sy tau akan sy hebahkan pd seantero rakan ttc :D

InsyaAllah, kita yg dipilih utk diujiNya harus tabah!

pija fariza said...

aduiii.. rasa macam ditusuk panah plak, walaupun bukan sy yang kena sound macam tu.
kolotkan pemikiran manusia ni. ingatkan makin lama makin cerdik tp makin &#$%^& plak.. huhu
memang kita yg ttc ni kena amik pil sabar byk2, nak try carik kat farmasi lah. hekhekhek..