24 February 2012

Baru kau tahu

Emm terasa nak buat luahan hati pulak kali ni (byk kali dah..) sbb kebetulan ade kejadian berlaku few days ago, & of course pasal ttc. Actually aku ni bkn jenis yg suka mencanang atau mengadu domba kat org lain pasal masalah ttc aku ni melainkan dgn my beloved mom. Aku takkan post kat FB pasal keinginan yg melampau nak baby atau post ala2 meroyan bila ade org mempersoalkan still x dpt anak (tu kat fb ye - sbb sume kenal aku, kat blog ni aku nobody hehe!). Even dgn my collegues pun aku takde keinginan nak buat bicara hati ke hati pasal topik nih. Entah, bkn aku ego tp pd aku biarlah hanya aku, Hb dan parents jek yg tau (esp. my mom).

So semua sedara-mara tak tau jerit-perih kami laki bini selama berttc nih.. termasuklah sorang makcik aku yg bebaru nih call bertanyakan pasal kondisi aku skang nih. Awal2 kawen dulu berbusa-busa mulutnye asik tanyekan aku ni dah berisi ke blom? sampaikan aku just ignore jek smsnye. muak nak menjawap. emo kite mase awal2 kawen dulu mmg tahap hantu kan, pantang org tanya pasal peknen2 nih! bile dah masuk setahun baru nampak kekenduran skit soklan cepumas darinye. tp die duk rekemen plak mcm2 produk yg katenye bleh buat aku ngandung. Aku dengarkan jek, tp xde further action pun. maleh nak amik pusing.

okey yg pasal cite die kol aku tuh, rupenye die nak rekemenkan kat aku jumpe pakar kat area KL nun.. kawannye dah gi & nampak mcm ade dah. so dgn excitednye die b'cerita experience kawannye yg ttc mcm aku nih (aku jamin my aunty tu x tau lgsg pun istilah ttc) - cite kawannye dah buat treatment bagai. and of course apa yg kawannye tu dah buat sama dgn ape yg aku dah lalui seblum nih. dan my aunty ni yg x sempat nak merasa berttc sbb lps kawen jek trus lekat - bila die dgr cite kwnnye tuh sgt lah die heran, sampai tahap buat treatment jolok sana jolok sini, scan etc. baru die tau betapa susahnye kawannye tu nak dpt zuriat, same kes mcm anak sedarenye nih.

dan aku pun merevealed padenye, bahawasanye selama ni kami laki bini bukan duk diam jek, ape yg kwn die buat tu sume kitorang dah lalui.. duit dah byk dilaburkan kat treatment. mcm2 dah buat - yg sakit, yg x sakit.. cume org lain x tau.. haa terus senyap makcik aku tu tadi. agaknye die pun x terfikir sampai tahap camtu sekali org mcm kite ni kena lalui semata2 nak dpt anak kan.. sbb dia tak rasa, of course die takkan tahu. perjalanan hidup die nampak lancar - senang dpt jodoh & senang dpt anak. berderet dah 4 skang nih. so aku mmg tak salahkan org mcm makcik aku nih - sbb diorang tak tau pape pasal ttc.

tapi at least golongan yg senang lekat ni kena pikir lah logik & timbang rasa sket, kite manusia ade perasaan & sensitiviti. jgn samakan rezeki engkau & rezeki aku. jangan main sedap cakap, mmg betul masa engkau senang dapat tapi anak cucu keturunan engkau belum tahu lg kan kan kan..

5 comments:

Nia said...

hidup di dunia ni macam roda je, silap kutuk orang lain kena balik anak cucu dia lak...so moral of the story adalah tak payah la sibuk nak tanyakan pasal org lain, jaga je anak dan laki sendiri...

saya ada gak makcik sebegini. pas kawin tus beranak, asenye dia dah ada 10 org anak kut...makcik ni selalu sibuk2 nak tanya pasal bila nak dpt baby, kononnya caring la konon. Tapi mana boleh tahan, bila jumpa je tanya, jumpa je tanya...sekali tu dia tanya lagi terus saya bahasakan dia sekali. Ayat lasts sekali tu die tak dengar kut, sebab dia dah blah takut dengar saya membebel kut (hehe) saya soh dia jaga anak dan laki sendiri, tak yah sibuk nak jaga tepi kain org lain. Sebab laki dia siap kawin lain lagi tu, padahal dah beranak banyak dah...Puasnya hati bila keluarkan kata2 pembalasan...hahhah(gelak evil)

Umaira + Umar said...

Macam Umaira...ada makcik yg ttc sebelum ni. tp kini, dia dah pon berjaya pregnant setelah membuat IVF.ank pun dah beranak pinak. Dia ni kategori org kaya. satu hari tu, kami jumpa di kampung.Dia ada bagi tahu supaya gi jer ke Dr. Hamid Arshad buat IVF. cara dia ckp sgt 'senang' okay...Dia tak sedar yg IVF tu mahal giler..Setiap kali jumpa n dlm SMS mesti ckp tentang IVF.

Tp still tak paham income kami husband + wife mcm mane walaupOn dah diberi tahu berkali2...

Kalo dia nak hulur cost IVF orait la gak...kadang2 tension dgn makcik sy yg sorg ni.walaupOn dia pernah berttc suatu ketika dahulu tp tak pernah nak paham cam ner hati ank buah dia ni bile berkali2 perkara yg sama diajukan...

♥ Cherry ♥ said...

Nia, kahkah i like awk punye gelak kejam :D

U+U, kalau die asik tanye jek suruh die sponsorkan jelah.. gitulah kan manusia mudah lupa. mintak2 jgnlah kite pun gitu nanti hmm..

ceritera-chinta said...

salam perkenalan kak....jengjalan singgh blog orang terjumpa blog akk...sy ingatkan sy jek yang pas kawen tak terus lekat rupanya ramai lagi sebasib ^_^.....
cuma situasi kita berbeza....mungkin sy gan hsbnd terlempar di borneo jauh dari fmly kurang sikit pertanyaan yang menusuk kalbu...tpi bila balik cuti mesti rasa tak nk balik kg dah sebb tak nak menjawab pelbagai soalan hehe....apa pun kita berdoa semoga ader rezeki kita nanti DIA mengatahui apa yang terbaik untuk kita....^_^

CikguLinda said...

akak...(akak lah kot) dah 8 tahun berkahwin...masih lagi menunggu. kehidupan di kelilingi kanak2 sebab akak cikgu darjah satu darjah dua. Kalau di ikutkan akak ni ada rezeki anak sebaik saja kahwin anak akak dah masuk darjah satu! so.....honestly, tahun ini akak merenung setiap mata hitam anak anak di kelas itu dgn rasa yang berbeza dari biasa. terdetik dihati..."kalau la aku ada anak, mesti dia sedang berada di kalangan mereka di depan aku ini. "
Etrus terang...hati saya tersentuh dengan seorang boy yang status nya tidak sah kerana ibunya yang tidak berapa cerdik telah di rape, dan kini boy itu tinggal bersama datuk dan ibunya sahaja. tersentuh hati ini setiap kali melihat mukanya....
oleh sabar la...sama2 lah kita bersabar