02 September 2012

Sah dan tak sah


Salam 16 Syawal kawan-kawan!

Kemain lg mokcik berayo sampai lupe nak hapdet blog ngehngeh.. (huh mcm la slalu hapdet pun sblum nih). Camno perjalanan raya korang? Banyak ke dpt soklan cepumas, makin tambah ke makin kurang? Hmm antara fear factor ttcian bila raya menjelma kan.. rasenye soklan tu paling hits masa bebaru kawen kan.. mcm aku dulu la. Dah nak msuk 5thn ni org pun dah muak nk tanye kan haha.

So mmg raya thn ni statistik pertanyaan tu dah tak brape nak ade diajukan pd kitorang suami isteri. Cuma masa raya ke4 tu kami terima tetamu dari KL, kawan pd hubby – kwn rapat se-geng sekepala masa blajar dulu. Ni 1st time aku jumpa diorang laki bini & dah beranak 5 dah pun.. my hubby pun dah lama x jumpa diorang sejak si wifey tu pregnantkan anak yg ke2. Alih2 dtg bwk lg tambahan bala tentera berderet :D produktif betoi.

Penggunaan ayat “BALA tentera” tu bkn setakat merujuk kpd bilangan tenteranya saje ye puan2, tp menggambarkan juga maksud perkataan BALA yg sebenar diorang bawak kat rumah aku. En tp bknlah bala yg ke arah kecelakaan pulak, ni lebih kurang mengharu-birukan keadaan saje.. kira tahap ringan lg (tp berat wooo..).

So sblm sampai diorang mmg dah inform awal2 kat kami so aku pun siap le ape yg patut, kemas2 umah & refill kuih raya dlm balang. Bila diorang nak sampai hubby gi jemput diorang kat somewhere nearby sbb diorang tak pernah dtg umah kami so tak familiar sgt la.. aku just standby tggu kat umah je. Then x brape lama lps tu aku dh dgr suara bebudak menjerit2 sambil goncang pagar umah aku. Halamakkk!! Hape kes kecoh sgt bebudak tu (masa ni aku dah urut dada dah – mcm dah bleh expect anak2 diorang tu camne prangainye).

Aku pun gi kuar bukak pagar, tak sempat watpe trus anak2nye (a boy & 2 gegirl) zuuppppp meluru masuk umah. Aku..? errr speechless. Hokey, budak2 kan biase lah…. (pujuk hati). & buat pertama kalinye aku berjumpa dgn si wifey yg mendokong babynye, si hubby & anak lelaki sulung diorang (this boy sgt behave.. lgpun dah besar sket, darjah 4). Yg 3 kiddos meluru masuk ke rumah aku tu ape dibuatnye yek? Jgn harap la nak duk diam2 kat ruang tamu, rupenye diorang dah self-explore sampai ke dapur nun haa.. haiyoh, aku dah intai2 ke dapur, dlm mase yg same kena layan makbapak diorang kt living room. Tak senang duduk aku tau. Plak tu kat fridge tu bersusun baekk punya fridge magnet koleksi aku.. selamat la diorang kerjakan. Aku cepat2 gi dapur aku tgk si kakak dah amik letak siap pusing2 lg fridge magnet tu. Tak sedar aku melarang ehh jgn usik!! (aku x sure makpak diorang dgr ke x huhu).

Aduiii mmg bykkan urut dada tgk prangai budak2 tu.. anaknye yg 2nd & 3rd mmg hyper betol. Korang nak tau tak si 2nd tu siap tembak lg mata mak dia sendiri dgn pistol getah. Tertahan2 mak dia nak marahkan anaknye. Aku rase kalau kat umah diorang mau teruk budak tu kena bantai. Plak tu si bapaknye wat bodoooo jek tgk kelaku anak2nye yg super hyper tu. Nak harapkan si mak duk kalut layan yg si baby. Aku nih geram jek tgk.. Rase nak cubit2 jek diorang. Sbb aku ingat masa aku kecik mak ayah slalu pesan, gi umah org duk elok2 jgn nakal. Kalau kau buat nakal gak siap la mak dah kenyit mata & ketap gigi kasi hint dlm erti kata lain “siap kau balik nanti kena dgn aku!” so sbb tu rasenye aku mmg x brani wat pape usik2 barang kat umah org.

Ok back to story si wifey asik puji rumah aku kemas, tp kalau ade anak nanti tau la camne.. (ayat standard la kan..). Mungkin ayat tu berbunyi sesalan, sbb anaknye bkn mcm bebudak normal haha. Memula aku kagum sbb dia mmg murah rezeki, dikurniakan 5 cahayamata, tp bila tgk perangai anaknye tu wooopppp mcm takut lak nak kagum haha. Teruk btui aku nih. Soklan cepumas pun diorang tanye, aku jwb senag jek, “kalau ikutkan kitorang arini kawen sok dah nak anak tp sampai skarang blum rezeki nak wat camne.. takpelah mungkin Dia nak suh kami stabil dulu..”

X lama pastu diorang pun balik… (sila tarik nafas lega & hembus kuat2 :D LOL) dan amat mengejutkan bila my hubby bukak cerita yg rupa2nya their 1st kid (yg aku ckp sgt behave tadi tu) adalah anak luar nikah.. dah termengandung baru diorang nikah. MasyaAllah, then they were blessed with 4 more kids after that. My 1st monolog (edisi jahat) ape tau..? “dah buat benda haram pun dpt gak anak lg, berderet lak tu.. mcm senang sgt” haa kan kan.. jahatnye berprasangka sedemikian kan. Kalau korang mungkin berhati baik tak pikir gitu kut tp aku yg desperate sgt ni mula la setan mencambah2kan hujah dlm kepala hotak aku nih. Huhu… rezeki diorang mmg murah. Tapi aku sgt tersentuh bila tgk kelakuan anak yg “luar” tu. Baaikkk sgt.. sopan je berbeza dgn adik-bradiknye yg berkategori “sah”. Betul la kan, bayi yg lahir akibat perbuatan tu tak berdosa langsung ibarat kain putih yg suci… Ibu bapa yg mencorakkannye. Sekurang-kurangnye dia bernasib baik dpt bersama dgn makpak dia. Kalau dpt kat makpak yg takmo bela pastu tinggal merata & lg sadis dibunuh pulak eeeii x sanggup nak bayangkan…. Moga Allah merahmati keluarga kawan baru aku tu.

Ada sebab Dia buat semua tu... Sebab Dia maha mengetahui apa yg terbaik utk hambaNya kan.. Err sorry terlebih lak menaip kali ni eheheh...Thanks for reading! :) Bye.

4 comments:

ceritera-chinta said...

boleh saya bayangkan time baca cita nie kuikuikui....sy bukan sornag yang penyabar sangat makan bila Dia belum bagi rezeki untuk dapt bby sy tahu ada hikmah disebalik nya....
tapikan hari tu masa balik raya orang dok tanya2 mak mertua yang tolong jawabkan ehhe

Syazni Shamsir said...

hi cherry...

selamat hari raya!!!!...;)..

syazni sgt rindu dgn entry cherry..;)
saya xdpt bygkan kalau anak member dtg ber"explore" bagai kt umah saya..hahah....mau hangin 1 bdn,nk tinggikan suara xleh la kan...mcm mn agaknya ye kalau anak2 kita mcm tu kt umah org??...hahah...mesti org pon beranggapan mcm kita...hahaha...

psl kawan hubby cherry tu...rezeki mereka tu,mn tau meraka bertaubat sbb tu dikurniakan anak lagi.... moga awak terus tabah ye...InsyaAllah rezeki kita pula akan menyusul...

farra fajima said...

pasal anak 'luar' ni
yg sy pernah tgk la
muka diorg ni bile kite tgk otometik kite akan rase sayu
dan biasenye diorg pandai bawa diri
xnyusahkan mak apak
same la mcm budak lelaki yg akak cite kt entry ni

#ni pemerhatian peribadi sbb adik kwn sy ada anak 'luar' ni.
tp comel nye ya amat budak tu. dan sgt bijak :')

♥ Cherry ♥ said...

cheritera>> syok ah awak mak mertua jadik backup singer haha :D

syazni>> selamat hari raya fren! :)
tq la sudi baca entri mengarut saya nih. maklum saya ni bukan pandai mengayat apetah lagi mengarang. pape pun semua yg terjadi tu menunjukkan kekuasaanNya kan..

farra>> kan kan... budak tu pun hensem & kool jek. suka sy tgk :)