24 September 2012

Keajaiban-Nya

korang langgan channel discovery home & health (DHH) tak?
...
aku tak langgan.
(cehh jwpn takleh blah).

oleh sbb aku ni bkn subscriber so hanya dpt tgk bile tokeh astro bermurah hati kasi tayangan free lah (sadis.. mcm bantuan belas ihsan). aku rase dlm thn ni dah beberapa kali diorang buat amal kebajikan kasi tayangan free almost all channels kan? elok la tu, buat la slalu bg OKU (org kurang uwang) mcm aku nih dpt gak merasa hidup mcm org terlebih uwang, pihak astro pun dpt pahala (heh, ade ke diorang kesah ke dpt pahala? makin naik bil adelah..)

DHH channel ni kan lebih pd isu kewanitaan, & most of the programmes/documentaries pasal pregnancies & motherhood. syok tgk.. mcm2 kes jadi kat mat salleh nih. ade yg pelik mcm tak masuk dek akal tp tu semua kuasa Tuhan. byk keajaiban yg berlaku rupenye ek.. yg plg aku suka tgk program "i didn't know i was pregnant". tgk tajuknye pun dah bikin saspen kan. oh c'mon.. takkan ko pregnant pun ko tak tau? tak sedar ke perut memboyot, baby menendang/golek2 dlm perut & missing period? haa tu semua kalau dipikirin mmg tak ada logika bak kata agnes monica.. tp kuasa Allah swt sape bleh lawan??

mcm episod bebaru nih (skang kan tgh tayangan free.. korang pun tau kut) pasal pompuan ni yg mmg doc ckp dia takkan conceive, period pun irregular (cecah bertahun kalau x silap) dan bcoz of that diorang decide amik anak angkat sbb diorang sgt yakin takkan peknen punyelah. tp atas kuasa & keajaibanNya, the wifey akhirnya conceive naturally & dia sendiri tak sedar pun yg dia peknen. alih2 sakit perut teruk sgt rupe2nye sakit nak bersalin. dia tak sedar sbb periodnye pun tingtong & badan dia pun agak besar so mmg x nampak dia peknen. tp dlm masa dia tak aware tu die wat perangai pelik; teringin makan kapur - yes, kapur tulis/chalk. mengidamlah tu tp benda tu tak terlintas pun difikirannye so ape die kesahh?

ade lg 1 kes tu pulak satu couple ni (not married yet, biaselah omputih kan) dah dpt anak sorang & decide nak merancang, takmo baby for 5 years so dia wat process iud utk cegah persenyawaan. alih2 pompuan tu peknen tanpa disedari & lg dahsyat dia terbersalin kat dapur umahnye lg.. baby tu siap jatuh ke lantai sbb posisi maknye tu tgh berdiri menahan sakit perut. mustilah terkejut berok boiprennye, enjoy sgt selama ni ingatkan protection kuat rupenye tembus jugak haha.. dan mereka yg peknen luar sedar nih baby diorang sihat sejahtera & sgt mengkagumkan coz ibunye tak pernah amik ape2 supplement/check up.. tu yg menakjubkan & yg memberi inspirasi persona pd diriku ni sbb kebanyakan diorang pun pcos/period tak betol.. ade yg disahkan tak bleh peknen langsung. tp atas kehendakNya kun fayakun maka jadilah ia... org gemok over pun bleh ngandung tau mcm program "obese and pregnant". hmm citer yg terlebih subur pun ade gak.. yg anak berderet2 sampai 19 org, 12 org etc. respek siott.. subur tahap gaban!

eh eh dah mcm promoter astro tak bergaji plak aku ni yek.. tp mmg syok la DHH nih, rase nak tambah langganan pulak. aiihhh makin kayo la tokey astroooo...

~moga keajaiban pun berlaku pada diriku jua..

4 comments:

CIK PUAN TIPAH said...

Kuasa Allah mengatasi segalanya. Dia yang berkuasa ke atas semua ciptaan-Nya. Tiada yg mustahil.

Pernah tgk channel ni sekali je kot. Time tu cerita kat hospital pasal nak bersalin. Ngeri jer..

C.I.N.T.A said...

wow mcm best je cahnnel ni.. mau kene tgk ni..

♥ Cherry ♥ said...

CPT: agreed :) mmg kalau pasal bersalin tu ngeri je kan, tp yg ngeri tu la paling teringin nak lalui ;)

cinta: yeay!! u make me feel like i'm a good promoter :D haha!

iwannabeumie said...

ameen..semoga berlaku keajaiban pada org2 TTC mcm kita juga.. ;)