08 January 2012

Kes Bengang

Ni antara dugaan sepanjang aku TTC – berdepan dengan makhluk Tuhan yang punya perasaan tapi sayang tak reti nak jaga perasaan org lain. Nama dirahsiakan, just namakan MB je aka Mulut B------ (never mind, biar aku je yg tau).
Kes bengang 1 – lokasi : kat opis
MB1: Cuti ni tak balik kampong ke? (macam concern jek kan.. tapi jgn tpedaya tau)
Aku: Tak balik kut, org tua nak dtg sini nanti.
MB1: Buat ape dorang dtg sini? bukannye ade cucu pun..
Aku: (air muka aku berubah, mmg aku dpt rasa darah naik ke muka aku) Amboi, dah tu saya ni kan anak diorang pehal lak nak tggu cucu baru nak dtg? (terus air mata bergenang – tak tau nape)

Dan MB1 tu terus blah.. aku rase die dpt feel yg aku dah naik hantu!
Kes bengang 2 – kat luar nak menuju ke opis
Situasinye aku berjalan togeder-geder dgn opismate yg tgh membuyong. Tetiba.. Jeng jeng..
MB2: (intonasi suaranye kuat dan jelas ye.. haruslah melaung sbb jarak dia dan aku agak jauh)
Haaiihh.. org tu dah dpt dah.. yg sorang kat seblah tu bile lagi??? (sambil sengih2 mcm bangga dpt lontar soklan tu kat public area).

Aku: (senyum jek.. spreechless.. tp dlm ati berbakul sumpah-seranah)
Member aku yg makyong tu sabarkan aku, sbb sblm ni pun dia TTC & after 2 yrs lekat. So of courselah dia memahami..
Kes bengang 3 – dalam toilet opis
MB3: Aku tgk ko ni slim macam dulu je.. bila nak berisi ni??? (suara gegak gempita, bergema-gema dlm toilet tu)
Aku: Nak buat mcamana kak, dah Tuhan belum bagi rezeki, siapa yg tak nak anak?
MB3: Haah tu la kan, akak punye anak sedara dulu pun 6 tahun takde anak. Dah tu bile lekat berderet2 pulak (sambil ketawa riang mcm lucu sgt pulak) ~Loh, keturunan ko pun ade jugak yek, tp ko tak paham2 jugak!
Dan yg lagi teruk; MB2 dan MB3 adalah org yg SAMA. Teruk kan??
Kes bengang 4 – kat opis
Ooh yang ni kes paling SENTAP. Dan aku tak rasa kesesuaiannye nak berkongsi cerita tu secara open kat blog nih. Mmg sungguh kurang ajar mamat yang awalnye mcm amik berat, tapi rupenye hampeh. Rase nak tumbok jek kasi pecah muka dia (sorry, gangguan hormon, over emo hehe).
Err tp kalau ade geng yg nak tau jugak & nak berkongsi ur experience, bleh emel private pd sy, cerivelvet@gmail.com.

~~Penat berdepan dgn org gini.. *sigh. And again, SABAR je lah.

6 comments:

Nur Qaseh said...

kdg2 tsentap jgk kan bila berhadapan dgn org sekeliling yg "teramat" concern...kalau concern ikhlas takpelah...tapi klau yg sebaliknya..hmmm kena sabar, dan terus bersabar..takpelah, diorang x fhm apa yg kita lalui..yg penting kuatkan semangat ye..caiyok2!! :)

~ JD said...

sy percaya kita kene jaga hati sendiri.

sebab tuh sy selalu jawap dengan jawapan yg kalau org dengar, mmg rs kurang hajar. tp kalau xbegitu, org ingt kite bole dipijak2.

dan yup..sabar jua adalah cara terbaik :)

❤ Cherry ❤ said...

NQ & JD ~ agreed... hanya yg MENGALAMI dapat MEMAHAMI, kan kan kan :)

nanoke said...

sabo ye cherry.. kite doa je la supaye MB-MB tu insaf dan hati, mulutnye lebih sensitif berkata2.. nak doa dorang jadi sengau jahat la pulok.. huhu...

♥ Cherry ♥ said...

haha nanoke, i loike :P

CikguLinda said...

memang benarlah kata org ...jika kita rasa kita susah , ada org lain yang lebih susah dari kita. Situasi cherry mmg lebih berat kerana di kelilingi orang yang bermulut...tut..tut..tut!! akak ini jarang alami situasi ini ....atau mungkin sebab akak ni jenis mulut puaka , jawab balik sampai berpinor bijik mata deme kot!!! hehehe entah lah dik....