12 February 2012

Perihal buah zuriat

Ni juga antara ikhtiar yg famous dikalangan ttcians, buah yg hanya terdapat di Tanah Suci Mekah dan Madinah - buah zuriat/buah adam & hawa. Mesti ramai geng yg dah try kan? Termasuk jugeklah diriku ini...

*Googled.

Buah istimewa yg sgt keras - sekeras batu. Sape yg pernah try mesti dpt rase betapa susahnya nak mengopek buah ni, sampai nampak isi yg putih mcm isi kelapa tu.. Rata-rata bloggers yg berkongsi tips & cara makan buah ni semuanya ckp mmg mencabar nak membelahnye. Ade yg sampai pakai gergaji. Kalau setakat pisau biase jgn haraplah, macho jek buah tu x cedera pape pun :P Aku akui, mmg susah - HB siap pakai gergaji kecik yg comel tuh & dia mengergaji dah ala2 carpenter pulak aku tgk hehe. Tu baru nak belah layer pertama, bila dah bercerai layer 1st tu (mcm sabut kelapa) then cabaran nak pecahkan tempurungnye pulak. Gergaji susah nak jalan, aku ketuk jek dgn lesung batu kasi pecah. Korang nak tau tak, buah yg ketiga aku ketuk guna lesung batu, sekali boleh PECAH pulak lesung tuh! Haa bayangkanlah betapa sukarnye nak dptkan isinye tuh.. Dan atas ketentuan-Nya, sampai sekarang masih belum berhasil pun lps buat ikhtiar tu...

TAPI, aku percaya - kesukaran kami nak mengopek buah tu menunjukkan betapa sukarnye kami nak mendapatkan zuriat. Dalam kata lain, belum sampai masa & rezeki kami. Sebab, member kpd adik aku pun pernah cuba ikhtiar ni jugak. Dan Alhamdulillah, wifenye dah pregnant bebaru nih. Yg menakjubkan usaha diorang nak mengopek buah tu mudah sesangat. Diorang pun pelik, tak payah guna gergaji ke hape dan nak mengetuk bagai nak rak. Diorang terkejut sbb seblum tu of courselah diorang pun surf blog org lain utk tahu info & kebanyakannye pun mengatakan amat susah nak kopek isinye... Mane nak sangka bila turn diorang mudah pulak.. So aku percaya, kejadian tu menunjukkan simbolik kpd rezeki mrk yg mmg dah hampir - buah tu pun senang dibelah. Dan kami yg mengalami kesukaran ni mmg belum tiba masa & ketikanya.. Coz I believe everything happens for a reason and ALLAH knows better...

Wallahualam.

10 comments:

Umaira + Umar said...

hai dear...

saya pun dah cuba ikhtiar ini...
memula jumpa buah zuriat ni sgt teruja. Bile time tiba nak kopek buah ni, semua perkakas kuar bagai..termasuklah gergaji bersaiz kecik yg kami gunakan. Bile tiba 2nd round utk mengopek buah zuriat ni, sudah semakin senang. saya buat pun boley dgn kudrat pempuan...tanpa bantuan hubby.

yannie bunny said...

Alamak. Jd takut pulak nk mencub kopek buh ni. Kalu susah maknanya blom smp rezeki la kn? Hmmmmm...

Umaira + Umar said...

yannie bunny...

jgn la takut....
Actually, ada teknik nak mengopek buah zuriat ni....mcm 1st buah tu kami suami-isteri kopek ambik masa 20minit gak la...guna gergaji bagai, pastu buah ke2, dah senang...sy sendiri yg kopek..tak sampai 10minit...guna pisau daging n lesung.try yg terbaek ye. mudah2an ade rezeki kita semua.AMIN

Bouncing and Cherubic said...

tak tahu pula yang usaha mengopeknya jadi simbolik..

Tapi tak apa, Allah kata 'jadi, maka jadilah' kan..

InsyaAllah

Sizuka said...

sy baru plan nak kirim ngan jiran yg nak g umrah bulan depan.. harap2 semua dipermudahkan....

sweet tooth said...

mungkin kebetulan tu... Insya Allah bila tiba masanya Allah akan permudahkan.

♥ Cherry ♥ said...

dear my luvly geng, betul.. tu semua kebetulan. sbb diri sy ni tak nampak hasil lg so itu andaian sy je (nak sedapkan hati ni jugak huhu).
tapi of course bkn utk dipercayai k.. usaha tetap usaha hingga jaya! ^_^

cheq sue dieyha said...

salam singgah..
saya pun geng ttc jgk,heee

eMMe said...

Salam kenal, saya pun usaha cara ini, kali yg ke...? X ingat, sume pemberian org2 yg sayang saya ingin lihat saya ade zuriat, usaha terus, tanpa jemu, InsyaAllah, Allah berikan kite zuriat juga nnt...

♥ Cherry ♥ said...

salam kenal & thanx :) insyaAllah..