13 May 2013

Berita demi berita

Hari ni je, aku dapat tau yang 3 org collegues dah pun pregnant. Semuanya newlyweds. Yang sorang tu siap upload gambar buku merah ibu ngandung tu dengan jarinye yg inai pun masih berbaki lagi kat kukunye (purposely kut.. simbolik kpd pengantin baru yg dah pregnant).

Aku? Haruslah terusik hati. Macam biasalah ayat2 negatip menerawang dalam kepala. Jeles, sedih, jeles & jeles (kalau dah banyak kali ulang tu maksudnya mmg jeles tahap gaban lah). Teringinnye nak menerima berbakul2 ucapan tahniah & "take care" dr org lain. Yg plg penting nak dengar ucapan dari org2 yg aku sayang... Aduhai...

Tambahan pulak ahad lepas hari ibu kan.. Kemain lg wall fb aku bertepek2 diorang share beruntungnya sapa yg jadi ibu. Aku nak like pun tak sampai hati. Haha.

Sorrylah geng, aku ni sejujurnya susah nak tukar yg negatip jadik positip. Sbb tu semua ape yg aku rasekan. Tak boleh elak mesti timbul rase sedih & jeles tu. Aku tak tau la kalau org lain boleh lawan rase sedih tu bermati-matian. Tapi aku tidak. Dan sorry la kalau entri aku ni menegatipkan jugak pemikiran kengkawan ye. Kat blog ni jelah tempat aku nak meluah rasa.. kat mana lg kan? Dah luah tu lega la skit hehe..


13 comments:

ShaSa RosSa said...

same la...cpt rezeki dorang...berharap sha pun akan cepat lekat macam dorang jugak...bila dah termenung tu, mula lah dok pikir mende negetif...knpe xlekat gndong smpai skrg..bila pkir mengarut2x..cepat2x istighfar..tapi tu la..perasaan negetif tu tetap akn mncul wlaupun kte xnk...kte pn nk rse kebahagian yg dorg rse..kte pn nk rse nikmat yg dorg rse..xpelah...percaya pada rezeki Allah..usaha, doa dan tawakal.. Semoga Allah kurniakan zuriat yang soleh dan solehah pada kita, amin....

CIK PUAN TIPAH said...

mmg jeles bila org dah preggy kita blm. Apa yg selalu buat..fikir kawan2 sy yg blm kahwin..sdgkan saya dah kahwin cuma sy blm ada anak je lagi. Sy dah bahagia bila ada suami sdgkan kwn2 sy sedih masih berseorangan. Bila fikir cam tu kita akan lbh positif dan kuat..

Mrs ARK said...

Salam Adik Cherry.

Memang impian TTCians kan especially bila Mother's Day, Raya, kenduri.

Tapi kita kena ingat Allah adalah sebaik-baik Perancang. Dan Allah mengikut sangkaan hamba-Nya.

Maskudnya, apa yang kita fikirkan, apa yang kita rasa, apa yang kita cakap, apa yang kita buat, semua tu adalah DOA. Pernah tak, dulu-dulu masa sekolah, kita cakap "Maths ni susahlaa...". Then memang kita tak boleh buat pun Maths tu. Sebab? Allah ikut apa yang kita cakap.

So, kita kena tukar cara kita fikir, rasa, cakap, perbuatan kita. Kena buat sampai tahap paksa. Paksa diri untuk kurang komplen, banyak syukur, fikir positif etc.

Apa yang boleh saya share adalah bila orang pregnant, instead of fikir "BIlalah turn aku ni", kita cakap "Insyaallah lepas ni turn aku pulak". Kalau lepas ni bukan turn kita, fikir lagi "Pasni aku pulak". Because that is DOA.

Rasa kecewa? Buang je dari kamus kita. Feel happy for them dan doakan keselamatan dan kebahagiaan pregnant mothers sebab malaikat akan doakan kita 10 kali ganda bila kita doakan orang lain.

Saya doakan kita semua TTCians akan dikurniakan zuriat keturunan yang soleh dan solehah. Ameen.

mama munif said...

moga cherry trus kuat ye...percayalah..kita2 ttcian ni mmg tak bleh lari dri perasaan negatip lbih2 lgi jeles dgn mereka2 yg kwin kemudian tpi lbih cpat dpat reseki zuriat dri kita...tpi tkpelah..lbih bnyak lgi reseki lainnya dri Allah yg hrus kita syukuri..Alhmdullah...Allah msih mmberikan kita pinjaman "nafas" tuk trus beramal+bertakwa+berusaha dibumiNya...Allah syangkan kita tau,sbab tu lah dia bgi kita ujian ni... tiada rasa sakit waima tertusuk duri melainkan semua adalah kafarah dosa kita dri Allah.kan?..;)

♥ Cherry ♥ said...

Terima kasih atas saranan, nasihat & kata2 semangat dari kawan2 sekalian.. korang mmg terbaek! :)

Tu sbb sy suka meluah rasa kat sini, bukan utk menagih pujukan, tapi nak berkongsi perasaan sbg seorang hambaNya yg kerdil ini sbb sy tau kalian sgt memahami.. ~luv&hugs~

Z.U.E said...

kita pun sama sedih gak time hari ibu.. memasing dpt hadiah dr suami, anak-anak... potong kek segala. bila la nak tiba masa kita?? hmmm sabar..sabarrr

Puan K said...

K pun sama, dulu masing2 kongsi kisah prenancy dorang, skarang masing kongsi kisah bersalin diorang.. K? Baca je la.. kadang rasa nak hide je story dorang kat newsfeed.. hehe

♥ Cherry ♥ said...

zue: saya pun sedang menunggu jawapan kpd "bila" itu :) same2 kite doa ye..

K: kat wall saya tu kalau asik cite pasal anaknye jek mmg sy hide hihi.. bkn ape, over sgt mcm la dia sorang je ade anak (-_-)

sweet tooth said...

sbb ni la i sayang kawan2 TTC nih...semua bagi support bila kita rasa down...Cherry, its a normal thing to feel sad semua. Itu fitrah kan...cuma jgn diikutkn rasa tu je... InshaAllah, ada hikmah tu :-)

♥ Cherry ♥ said...

ST: yup itu mmg fitrah kan.. kalau tak rase sedih mcm x normal la pulak hihi. insyaAllah, hikmah & berkat menanti :)

Noli said...

salam..silent reader blog awak...^^
jemput singgah ke blog kite yer..
sy pon TTCain gak ...salam perkenalan
http://ainojowoblog.blogspot.com

iwannabeumie said...

Cherry, be strong k...yes, u can dear, insyaAllah..Allah sentiasa ada bersama kita yang selalu diuji kan.. :-)

youandme said...

pertama kali komen.selama ni suke bace ajeee.arini sbb tensen sgt kot.hehe.hope awk pon sabar.kdg saya pon tensen.lg2 skang dh maju ade fb.rmai juge jap2 post anak mereka itu ini.semoga Allah makbulkan doa kite.in shaa Allah satu hari nnt :)

salam perkenalan.