04 March 2013

Anak susuan

Err tajuk di atas tiada kaitan dgn pengambilan anak angkat ye.. anak susuan tu bukan anak orang pun, tapi anak bulus aka anak kucing :) my hubby is a cat lover. And to be frank I love cat pun because of him. Dulu seblum kapel dgn dia ape aku kesah dgn kucing, pandang kucing pun takde menimbulkan rasa feeling2 spt: “eeeiii comelnyeee.. eee geramnye rase nak kidnap jek..” haa tidak sama sekali ye.

Tapi bila dah sebumbung sehati sejiwa dgn dia entah bila aku bleh suka pulak dgn kucing. Maknanya sekarang ni kalau aku nampak kucing je aku akan tgk dgn penoh prasaan anyonyonyooo.. lebih kurang gitulah. Pelik ah kau! Hey, btw kan psychologist pernah syorkan, bela haiwan ni akan mengurangkan stress tau. Mmg diakui ianya berkesan esp. bela kucing & makhluk Allah lain yg comel2 (anjing tu comel camna pun takleh la jadikan pet, harom plak kang asik keje nak samak je).

Bebaru ni my hubby pulang dari keje dgn mengkelek dua ekor kitten. Sgt baby, sampaikan bagi susu pun dorang tak reti nak jilat. Kesian sgt, hubby jumpa dorang duk mengiau kelaparan & kepanasan, ibunya pun x nampak bayang. Maybe kitten buangan agaknye. Hubby decide nak jaga sementelah kat umah mmg ade cage besar yg kosong- sblum ni hubby pernah rawat kucing yg sakit matanya, tp bila dah sihat mati pulekk :( mmg rejeki budak bulus berdua tu. So mulai hari tu bermulalah rutin “nursing” my hubby kat dak bulus tu.. siap beli botol susu comel tu hihi.. comel jek tgk dorang isap. Kesian takde ibu nak menyusu.

Pastu my hubby upload la video dorang tgh menyusu tu kat FB. As predicted ofkos la ade anasir2 jahat yg laju je memperli “sampai bila nak nyusukan anak kucing, anak sendiri bila lg?" dan statement yg seangkatan dgnnya. Lps kuar jek statement tu hubby terus delete. Menyampah katenye. Yess, suamiku pun dah naik meluat dgn mulut2 longkang kat fb tu. Aku skang ni dah maleh nak tgk FB sgt, tak kuase nak layan org yg buat2 x paham nih.

Yg sweetnye, sejak jadi bapak budak bulus tu, en.suami kemain komited lg bancuh susu pagi2 sblum gi keja-tumbuk sekut kucing kasi hancur sket (sbb baby lg, gigi blum kuat nak kunyah)-susukan & kasi makan-kemaskan cage. Rutin tu akan berulang bila balik keja pulak nanti. Malam2 mmg dia ngadap anak bulus main2 kat luar. Aku slalu usik dia; "lepas ni kalau ade anak senang la.. awak dah expert bancuh susu budak." Hehe.. Asalkan dikau bahagia wahai suamiku. Sekurang2nya tak la bosan sgt bila balik rumah takde menda nak buat. Pahala pun dapat, menyayangi & menjaga makhluk comel ciptaan Allah SWT tu :)


Ehsan google. Tiada kaitan sedara dgn dak bulus :)

10 comments:

sweet tooth said...

Bagusnya hubby u cherry....penyayang :-) Banyak pahala selamatkn binatang....mana tahu nanti kucing tu doakn tuannya dptbaby :-) hehehhehe....

♥ Cherry ♥ said...

hehe tq ST :) dia mmg sentimental sket dari saya haha.. mudah2an dimurahkan rezeki kita semua.

Z.U.E said...

bestnya hubby u suka kucing.. hubby ai suka ikan :P hari-hari ngadap ikan

mama munif said...

Sweetnye husband u ni cherry...penyayang orgnya....

Mrs.Yana @ K.M & B.U.M.P said...

alahai.. mulia nya hati suami awak. takpe, insyaallah mana tau baby2 tu mendoakan korang dapat baby jugak ha, rezekiii ;)

♥ Cherry ♥ said...

Zue: dulu saya yg pernah bela ikan tp jangka hayatnye x lame (sbb pemalas tu lah akibatnye haha)

Mama: Alhamdulillah.. mintak2 penyayang tu sampai bila2 :)

Yana: huhu MIL pun duk cakap mudah2an murah rezeki korang bela budak bulus tu. insyaAllah selagi terdaya akan dibela..

pija fariza said...

role model terbaik la husband awak.
walaupun hanya pada anak kucing tapi bukan senang orang nak ade sikap gitu. kucing pon tetap hamba Allah ;)
mudah-mudahan terkenan nanti, dapat 'rezeki' lain plak kan.. hihi
aamiin..

Umaira Umar said...

kami husband n wife suka kura2...

kucing pon suka tp x larat nak bersihkan dia...

♥ Cherry ♥ said...

pija: aminn.. tq atas doa :)

umaira: kura2 pun cute ape.. husband sy mmg komited bersihkan dak bulus tu. seblum bela mmg dia kena akur syarat dari saya dulu - kebersihan diutamakan. haha :D

beauty health naturally said...

salam
pernah cuba minum air buah zuriat tak?sila lawati blog sya untuk details.hrp dpt membantu